≫ 

STRAH OD NOVIH NAPADA: Francuska produžila vanredno stanje za još 6 meseci

Zastupnici su produžili vanredno stanje za šest meseci, do kraja januara 2017., čemu je bio sklon i predsednik Fransoa Oland

  • 2

Šest dana nakon napada u Nici, francuska Nacionalna skupština dala je, tokom noći s utorka na sredu, zeleno svetlo produženju vanrednog stanja za još šest meseci u Francuskoj.

ZA 18 MESECI TRI TERORISTIČKA NAPADA U FRANCUSKOJ: Biće ih još, stradaće nevini ljudi, smatra Vals

Kao što je zahtevao deo desnice, zastupnici su produžili vanredno stanje za šest meseci, do kraja januara 2017., čemu je bio sklon i predsednik Fransoa Oland.

Nakon što su usvojili poseban članak nacrta zakona kojim se produžuje vanredno stanje za šest meseci, zastupnici su kasno u noć usvojili i celokupan nacrt koji obuhvata mere poput ponovnog uvođenja administrativnih pretraga, prekinutih u maju, i predviđa zaplenu i korištenje informatičkih podataka i mobilnih telefona.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Vlada je prvotno predvidela tromesečno produženje, koje je premijer Manuel Vals predstavio kao "moćan odgovor" na terorizam. Režim vanrednog stanja na snazi je od džihadističkih napada 13. novembra 2015. u Parizu.

Premijer Manuel Vals, kojeg je mnoštvo u ponedeljak izviždalo prilikom ceremonije odavanja počasti ubijenima u Nici i koji je bio meta kritika političkih oponenata zbog napada, pozvao je na nacionalno jedinstvo predstavljajući u utorak naveče zakon. Govoreći pred zastupnicima, Vals je upozorio da Francuska mora očekivati "još napada i još poginulih nevinih građana".

- Ne moramo da se naviknemo, to nikada, nego naučiti živeti s tom pretnjom. Živeti s njom i boriti se protiv nje - rekao je on.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Teroristi nas žele podeliti, razdvojiti, nahuškati jedne protiv drugih - kazao je u utorak Oland tokom posete Portugaliji.

- Postoji zadatak koja me motiviše: da budemo ujedinjeni, okupljeni, u stanju reagovati kako treba uz potrebnu silu - dodao je on.

U terorističkom napadu u četvrtak uveče u Nici Tunižanin Mohamed Lahuaiej Bulel velikim je kamionom pregazio na promenadi u tom gradu ljude koji su se okupili da gledaju vatromet povodom Dana pada Bastilje, ubivši pritom 84 ljudi, pre nego što ga je policija ustrelila. Po dosadašnjim podacima, blizu 40 ljudi među poginulima bili su stranci.

(Telegraf.rs / Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Warhammer

    20. jul 2016 | 13:19

    Dzaba krecite,gotovi ste..ono sto ste posejali,sad vam se vraca.ziveli!

  • Mile

    20. jul 2016 | 15:54

    Jedino mi nije jasno kako i na koji nacin moze da se odrzi bilo kakav skup dok traje vanredno stanje u zemlji???Sta im znaci onda vanredno stanje kad naprave ovo sto su u Nici!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA