UŠAO JE U KAMP PUN KLINACA I BEZ MILOSTI POČEO DA IH UBIJA: Pre 5 godina desio se MASAKR koji je uzdrmao svet

On tvrdi da “već pet godina pokušavaju da ga ubiju” držeći ga u izolaciji koju on doživljava kao torturu

  • 2

Anders Bering Brejvik pre pet godina 22. jula, glumeći policijskog službenika iz vatrenog oružja i automobilom-bombom, ušao u Omladinski kamp na ostrvu Utoja u Norveškoj i počinio krvavi masakr od kog se svet još nije oporavio. Osuđen je na 21 godinu zatvora u  samici, a pre nego što je počinio zločin - ovaj masovni ubica nije imao policijski dosije.

- Tog dana 22. jula 2011. godine ja sam postupao humano, ubijao sam, a nisam mučio ljude, zato tražim i humani odnos prema meni - napisao je Brejvik ruskoj televizijskoj stanici REN TV, kojima se požalio na uslove u zatvoru.

Brejvik: Masakr bio užasan, ali neophodan

Svoje delo je na prvom saslušanju nazvao "gnusnim ali neophodnim", smatrajući da ono što je učinio nije krivično delo i da samim tim ne snosi krivičnu odgovornost.

Tri dana nakon krvavih ubistava, 25. jula 2011, optužen je za "destabilizaciju ili uništavanje osnovnih funkcija društva" i "stvaranje straha među stanovništvom", čineći terorizam.

Foto: Tanjug/AP/Lise Aserud, NTB scanpix Foto: Tanjug/AP/Lise Aserud, NTB scanpix

Psihijatrijski tim je 29. novembra 2011. godine, doneo zaključak da je Brejvik u trenucima kada je izvršio napad bio neuračunljiv, odnosno da je bio u stanju paranoidne šizofrenije. Nakon ove odluke lekarskog tima, Brejviku ne može biti suđeno, jer po norveškim zakonima niko ne može biti procesuiran ako se dokaže da je u trenutku izvršenja zločina bio u nesvesnom stanju.

Foto: Tanjug/AP/Hakon Mosvold Larsen Foto: Tanjug/AP/Hakon Mosvold Larsen

BREJVIK TRAŽI NOVI PLEJSTEJŠN: Ubio 77 ljudi, a sad preti štrajkom glađu zbog igrica!

Kao desničarski ekstremista, Brejvik je na ročištu u martu, povodom svoje tužbe, tvrdio da njegov boravak u samici predstavlja kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Foto: Tanjug/AP/Lise Aserud, NTB scanpix Foto: Tanjug/AP/Lise Aserud, NTB scanpix

Norveški sud kaže da je država prekršila zabranu nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja u slučaju Andreasa Brejvika, pa će masovnom ubici morati da plati odštetu.

BREJVIK POBEDIO NA SUDU: Masovni ubica dobio proces protiv Norveške, presudila sudija Sekulić (VIDEO)

- Zabrana nehumanog i ponižavajućeg tretmana je temeljna vrednost demokratskog drustva. To važi bez obzira na sve i kada je reč o tretmanu terorista i ubica - rekla je sudija Helen Andenaes Sekulić u svojoj presudi.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U presudi se, međutim, navodi da norveška drzava nije prekršila Brejvikovo pravo na privatni i porodični život.

MASOVNI UBICA BREJVIK: Zaklinjem se da ću se do SMRTI boriti za NACIZAM (FOTO) (VIDEO)

On tvrdi da “već pet godina pokušavaju da ga ubiju” držeći ga u izolaciji koju on doživljava kao torturu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Brejvik na raspolaganju ima tri ćelije: jednu za život, drugu za učenje i treću za fizičke vežbe. Na raspolaganju ima trenažni bicikl, konzolu za video-igre, knjige, novine a dozvoljena su mu i učešća u zatvorski proslavama praznika.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • victoria

    22. jul 2016 | 10:07

    Znaci, kad neko pocini gnusan zlocin on je uvek neuracunljiv! Sto gnusnije vise ti se oprasta!Ne bi me cudilo da i onog manijaka sto je silovao dete posalju na lecenje i posle neku godinu puste.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA