≫ 

NAJVEĆA STOČNA PREVARA U SRBIJI: Naduvaju ovce pumpom za bicikl da bi ih bolje prodali!

O prevarama sa stočnih pijaca za Telegraf je svedočilo par šumadijskih seljaka, a jedan od njih se seća priča o prevarantskoj dovitljivosti seljaka

  • 4

Da bi ovca na stočnoj pijaci bila dobro prodata, neki od trgovaca praktikuju prevaru tako što životinju naduvaju pumpom za bicikl! Bukvalno naduvaju! Ovo je samo jedna od neverovatnih priča o prevarama tokom prodaje stoke.

Posao pastira NIKO NEĆE, plata je mnogo veća od proseka, ali svima smeta jedino OVA STVAR!

O prevarama sa stočnih pijaca za Telegraf je svedočilo par šumadijskih seljaka. Jedan od njih uz osmeh se sećao priča o prevarantskoj dovitljivosti seljaka, ali uz upozoravajući izraz lica dodaje - samo neka prevaranti paze, to je veliki greh, a ko tako radi, njemu će odžak prestati da puši, kuća će mu opusteti.

Tomislav Radonjić iz sela Bare kod Knića kaže da seljacima svašta pada na pamet kada stoku treba dobro prodati.

OVO JE STVARNO ZA DŽ: Nudi doline, farmu i ovce samo za 140 DINARA godišnje! (VIDEO)

- Znaju ovci da probuše kožu na prednjim nogama, malo iznad papaka, pa je naduvaju pumpom za bicikl ili čak kompresorom. Neki su to ranije radili uz pomoć cevčice, pa je pumpali ustima. Šta se čudite, bukvalno je naduvaju, kao loptu. Vazduh ulazi u prostor između kože i mesa. Na prednje noge, gde je koža probušena, stave ovci gumice za tegle, da se "ne ispumpa". Kada je kupac vidi na pijaci - ona povelika, pa deluje mlađe. Kada je doveze kući, ona se ispumpa. Ne dobija ovca na težini, to je jasno, ali onako naduvana deluje jedro i zdravo, pa se lakše mogu prodati starije mršave ovce - svedoči Radonjić o prevarama za koje je čuo.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Telegraf je neverovatnu priču proverio i kod veterinara, a ovaj reče da prvi put u životu čuje za ovako nešto, te da prema njegovom mišljenju ovca ne može da se naduva.

Ova srpska porodica godišnje izveze 1.000 TONA vune, i EVO ŠTA je tajna njihovog uspeha! (FOTO) (VIDEO)

Sagovornik Telegrafa kune se da može, jer seljaci to isto čine kada kolju ovce, naduvaju ih kompresorom jer se tako lakše skidaju koža i krzno sa životinje.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Milutin Matović iz okoline Kragujevca, koji živi od goveda, kaže da treba otvoriti četvore oči, jer greška u ovim slučajevima mnogo košta.

ZA DOBRO JUTRO: Kada vidite ko čuva ove slatke kravice, PLAKAĆETE od smeha (VIDEO)

- Kada bi neko da proda matoru kravu, a njeni rogovi svedoče o tome koliko joj je godina, koristi dulek ili repu. Ugreju dulek i nabiju ga na rogove kravi. Oni tako omekšaju, pa ih domaćin skrati, napravi kao u mlade krave - svedoči ovaj Šumadinac.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Domaćin iz sela u okolini Topole priznao je da je i sam jednom prevario na stočnoj pijaci, ali se pokajao, sve ispričao kupcu iz susednog sela, a ovaj mu kad su se raskusurali oprostio zbog poštenja.

ONA JE FENOMEN NA KOJI SE PONOSI CELO SELO: Krava Dunavka otelila PETORKE! (FOTO)

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Ukratko, ljudi imaju kravu, pa nabave tele sličnog izgleda, jer će ih u paru mnogo bolje prodati. Pošto krava neće da prihvati tuđe tele, trgovci tele namažu solju pred prodaju. Tako ona krava sve vreme na pijaci liže tele. Kada ih neko kupi, a krava u međuvremenu oliže svu so, ona odbije tele. Onaj što ih je kupio može samo kosu da čupa - kaže ovaj prostodušni čovek.

Seljaci znaju da prevare i u prodaji konja, kada hoće da se oslobode nekog neposlušnog i divljeg. Pred prodaju, konja napiju ili drogiraju lekovima, da bi bio miran.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U selu Bare seljaci upozoravaju da je prevara u trgovini stokom u našem narodu veliki greh.

- Rogato ti je kao član porodice, ako na njemu prevariš kuću time zatireš. Jedan stariji čovek davno mi je svedočio o prevarama sa stokom, nabrajao mi imena tih domaćina, ali i opominjao me da odžak sa tih kuća ne puši više, da su se zatrle. I sada pamtim i kojih je 15 kuća reč - opominje Tomislav Radonjić iz Bara.

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Данас је све

    25. jul 2016 | 21:10

    Е ово има само код нас , кад нисам умро од смеха хахахаххахахаххаах

  • Licimur

    25. jul 2016 | 21:11

    Gde ih duvaju? Kod vulkanizera?

  • maks

    25. jul 2016 | 21:02

    Pa i svinju nahrane slanim pomijama,pa se ona napije vode..i dobije na tezini

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA