DRŽAVA VAM NUDI 180.000 DINARA: Evo kako da dođete do sopstvenog biznisa!

Sredstva za samozapošljavanje ove godine iznose 180 000 dinara po osobi, a za osobe sa invaliditetom 200 000 dinara

  • 13

Ukoliko ste na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, a želite da kroz program samozapošljavanja ostavirite svoj san i postanete sami svoj gazda, najbolji način za to je da prođete obuku Put za preduzetništvo i konkurišete na javni poziv ove službe za dodelu sredstava za pokretanje sopstvenog posla, kaže Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

HOĆETE DA POKRENETE BIZNIS? Evo šta dobijate od države, a da niste IMALI POJMA!

Vlada Srbije je 2016. godinu proglasila za godinu preduzetništva, a direktor Martinović objašnjava na koji način Nacionalna služba za zapošljavanje podstiče razvoj preduzetništva.

- Mi smo program samozapošljavanja sprovodili i prethodnih godina, pa smo ove godine samo to nastavili nešto intezivnije, ali je ta kampanja pokrenuta od strane vlade ove godine doprinela da imamo veće interesovanje od strane nezaposlenih lica koji žele da započnu sopstveni biznis - tvrdi on.

OD POČETKA GODINE ZAPOSLENO 1.500 LJUDI: Plan da se iduće godine broj UTROSTRUČI!

U ovoj godini je podneto je oko 6.500 zahteva koji apliciraju kod Nacionalne službe za zapošljavanje za finansijsku podršku, a u prošloj godini bilo je oko 5.000 zahteva, što je dokaz da je interesovanje za pokretanje sopstvenog biznisa značajno poraslo.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Mi smo u mogućnosti da prema sadašnjem budžetu oko 3.600 najboljih programa podržimo direktnom finansijskom podrškom, ali i nekim drugim vidovima usluga koje pružamo - kaže Martinović.

Nacionalna služba za zapošljavanje ove godine objavila je programe i za nezaposlena lica, ali i za poslodavce.

- Kada je reč o poslodavcima, naša je ideja da razvijemo privatni sektor, kako bi on mogao da primi sve ono što se pojavljuje kao višak i u javnom sektoru i u nekim drugim preduzećima. U ovoj godini privatnim poslodavcima ponudili smo podršku za otvaranje novih radnih mesta, za zapošljavanje lica koja su korisnici socijalne novčane pomoći, obuke koje se izvode kod poslodavaca, kao i posebne programe za zapošljavanje teže zapošljivih osoba, ali i lica sa invaliditetom. Za nezaposlena lica imamo program samozapošljavanja, kako najatraktivniji, zatim program javnih radova, stručne prakse za mlade koji izlaze iz procesa obrazovanja ali i neke druge programe - navodi Martinović.

Srbiji fali 10.000 ljudi da rade ovaj ODLIČNO PLAĆENI POSAO!

Da biste dobili sredstva za samozapošljavanje, morate ostvariti dva uslova.

- Prvi uslov je da je lice na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Drugi da je to lice prošlo obuku Put za preduzetništvo, koje takođe sprovodi naša služba sa svojim trenerima. To je obuka koja traje dva dana i u njoj se lica uče kako da naprave dobar biznis plan, šta ih čeka na putu biznisa, koje uslove treba da zadoovlje i kako da apliciraju za ova sredstva. Nakon toga, kada se naš javni poziv raspiše, oni koji su spremni sa vežećem dokumantacijom konkurišu i mi biramo prema jasnim uslovima, svaki zahtev dobija određeni broj bodova i najbolji dobijaju finansijsku podršku.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Reč je o sredstvima od 180.000 dinara po osobi, a za osobe sa invaliditetom 200.000 dinara. Postoji mogućnost da se dva ili više nezaposlenih lica udruže i da svi dobiju podsticaj, a samim tim i veći kapacitet, jer je iznos sa kojim započinju biznis samim tim uvećan, iako Martinović ističe da nema mnogo takvih programa.

- Jasno nam je da je ovaj iznos nedovoljan da bi neko uspešno započeo sopstveni biznis ako se oslanja samo na to, ali mi pratimo ko već ima određene kapacitete, infrastrukturu, neke mašine, svoj prostor i onda mu ovo bude samo jedan podsticaj koji im, naprimer, pomaže da makar u 12 meseci uplate poreze i doprinose i sa te strane ad nemaju brige - ističe Martinović.

Evo koji poslodavci imaju pravo na VELIKU PORESKU OLAKŠICU za nove radnike!

Širok je dijapazon delatnosti za koje se nezaposlena lica opredeljuju u procesu samozapošljavanja.

- I mi se nekad iznenadimo kad shvatimo koje sve ideje imaju nezaposlena lica i u koje sfere ulaze, ima nekih programa koji su jako inovativni, za neke i mi prvi put čujemo. Najviše bodova dobijaju prilikom rangiranja proizvodne i zanatske delatnosti. Tu dominira proizvodnja i prerada hrane, drvnoprerađivačka industrija, mašinska industrija, ali i usluge su takođe dosta zastupljene, i to stomatolozi, advokati, frizeri, kozmetičari i to je sve ono što nailazi na naš podsticaj - tvrdi direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

Nakon toga, zaposleni u ovoj službi ostaju u kontaktu sa tim ljudima, dajući im savete kad naiđu na određene probleme i kad ne mogu da ispune ugovorne obaveze.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miodrag

    25. jul 2016 | 16:51

    Gde se to otvara firma u visini jedne plate politicara u Srbiji?

  • Koki

    25. jul 2016 | 16:50

    Dajte po 10000 evra kao sto dajete Juri,Leoniju i ostalim strancima,a jos radnici rade za 6000 dinara mesecno tri meseca.SRAMOTA.

  • obilic

    25. jul 2016 | 16:52

    Ej mi smo poljoprivredna zemlja frizere ne potrebujemo osisani smo dobro i ove ostale izmisljotine. Nego neka kupi nekom stado koza ovaca ili krave pa u selo a da iduce godine nesto doprinese a ne pojela maca uložiti u nesto dobro. Drugo zasto tim parama ne oživite neku fabriku makar pogon jedan i da radom napredujete i umnozavate prinose. Zasto ne uzmete jedan trzni centar uzmete i prodajete kineske proizvode koji su pod garancijom i po ekstra pristupacnoj ceni. Time cete zatvoriti crno tržiste i zaposliti narod. Drugo zasto ne platite tim novcem ljude koji ce da kontrolisu ekologiju kao komunalna policija pa kažnjavaj tu stoku sto ser po reci i polju koja nas truju pesticidima i fekalijama. Pa da taj novac ulozite u jedan projekt poljoprivredni gde cete zaposliti ljude i da jedemo zdravu hranu a neki srać iz beloga sveta. Sledece pa zar ste ovu kinesku robu koja je stetna po zdravlje coveka uradili jedan projekt za kontrolu svih proizvoda da ne živimo u otpadu. A o tome kako zivimo kao prasici i da se komunalne sluzbe bave pravilnim selektiranjem otpada i sve to obezbediti kontejnerima za svaku vrstu otpada i obezbediti kamerama to je potreba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA