OVOG ČOVEKA HILARI KLINTON VOLI VIŠE OD BILA: On je opasniji nego što mislimo (FOTO) (VIDEO)

Hilari Klinton je u petak na skupu u Majamiju predstavila svog zamenika - guvernera Virdžinije Tima Kejna

  • 8

Demokratski favorit za kandidata na predsedničkim izborima Hilari Klinton, u petak je na skupu u Majamiju imenovala za svog zamenika Tima Kejna, guvernera Virdžinije, koga Donald Tramp optužuje da je korumpiran.

Hilari Klinton je trenutni favorit za kandidata Demokratske partije, a na skupu krajem prošle nedelje predstavila je svog zamenika, za koga kaže da je čovek koji je posvetio život borbi za socijalnu pravdu - guverner Virdžinije Tim Kejn. Klintonova je procenila da Kejn može da privuče hispanike, afroamerikance, ali i umerene i nezavisno orijentisane glasače.

Kejn potiče iz radničke porodice, otac mu je bio varilac, a majka nastavnica; tečno priča španski jezik, koji je naučio kao pomoćnik jezuitskih misionara u Hondurasu, i koji je demonstrirao u nekim javnim obraćanjima. Diplomirao je prava na Harvardu, kao advokat se bavio građanskim pravima, i bio je profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Ričmondu. Kao student na Harvardu upoznao je En Brajton Holton, ćerku bivšeg guvernera Virdžinije, sa kojom danas ima troje dece.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

DONALD TRAMP: Hilari Klinton iza sebe ostavlja samo SMRT, RAZARANJE I TERORIZAM (FOTO) (VIDEO)

Postaje član gradskog veća Ričmonda 1994. godine, čime počinje njegova politička karijera. Bio je i gradonačelnik Ričmonda, a funkciju guvernera Virdžinije obavljeo je od 2006. do 2010. godine. Od 2009. do 2011. je bio predsedavajući Demokratskog nacionalnog komiteta, a sledeće godine je izabran za Senat, gde se zalagao za novo odobrenje Kongresa za primenu vojne sile u američkim operacijama protiv DAEŠ-a.

Hilari je predstavila svog zamenika uoči Demokratske nacionalne konvencije u Filadelfiji. Konvencija je počela u ponedeljak, 25. jula, i trajaće do 28. jula, i na samom kraju će zvanično biti objavljeni kandidat i platforma te partije za predsedničke izbore. Prisutnima će se obratiti predsednik Barak Obama, kao i prva dama Mišel Obama, podpredsednik Džo Bajden, Bil Klinton, i senatori Berni Sanders i Tim Kejn.

OČEKIVANO: Berni Sanders podržao Hilari Klinton u nominaciji za predsednicu SAD

Iako je Klintonova nazvala Kejna "progresivnim", neki progresivno orijentisani se ne slažu sa njenim izborom. Oni ističu da Kejn podržava Transpacifičko partnerstvo i deregulaciju banaka, i da je protiv abortusa. Tim Kejn je u svoju odbranu rekao da je on lično protiv abortusa, ali da podržava demokratsko pravo žena da same o tome odluče.

Donald Tramp, republikanski kandidat, izneo je svoje mišljenje o zameniku klintonove na Tviteru:

- Tim Kejn jeste i uvek će biti u vlasništvu banaka.

Ovome je dodao i optužbe za korupciju:

- Da li je to isti onaj Kejn koji je kao guverner Virdžinije uzima poklone vredne više stotina hiljada dolara i za to nije optužen, za razliku od Boba M?

Tramp je objasnio da je bivši guverner Virdžinije Robert Makdonel u januaru 2015. osuđen na dve godine zatvora zbog korupcije.

Ipak, nisu svi republikanci istog mišljenja kao Tramp: Kejn je stekao poštovanje jer se kao senator više puta uspešno dogovarao sa republikanskim kolegama, a sa senatorom Tedom Kruzom se druži i privatno.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA