OVO NAS NISU UČILI: Kako je ČUVENI ROMSKI TRUBAČ nadmudrio neprijatelja i poveo srpsku vojsku - U JURIŠ!

Fejat kaže da je njegov deda Rustem na svoju ruku zasvirao juriš za srpsku, a onda odstupanje za bugarsku vojsku

  • 9

Aleksandar Karađorđević je 1917, posle upada u rovove na Kajmakčalanu, dodelio zlatni orden Romu iz Bojnika.

7.100 SRBA JE UMRLO NA OVOM MESTU: Telegraf otkrio misteriju tajnog srpskog groblja u Češkoj! (FOTO) (VIDEO)

Preci majstora trube Fejata Sejdića borili su se u Velikom ratu - njegov deda Rustem prepešačio je Albaniju i trubom izvojevao neke pobede.

- Deda Rustem je, na svoju ruku, zasvirao juriš za srpsku, a onda odstupanje za bugarsku vojsku. Pa kad je srpska vojska jurnula iz rovova na Kajmakčalanu, 10 kilometara su terali Bugare. Sutradan je morao na raport kod Stepe Stepanovića. Mislio je da će ga odmah streljati, kad ispade da će dobiti Zlatnu Karađorđevu zvezdu i čin narednika - priča Fejat Sejdić za beogradske medije.

Juriš francuske pešadije na Zapadnom frontu tokom Prvog svetskog rata. Foto: Wikimedia Commons/Francis Joseph Reynolds Juriš francuske pešadije na Zapadnom frontu tokom Prvog svetskog rata. Foto: Wikimedia Commons/Francis Joseph Reynolds

Čovek koji je stekao svetsku slavu i svirao kraljici Elizabeti II, Šarlu de Golu, Titu, Orsonu Velsu ističe da se truba Sejdića iz Bojnika najpre proslavila u Prvom svetskom ratu.

- Ponosan sam na dedu, bio je u čuvenom Gvozdenom puku, peške prešao Albaniju, odlikovan je za Solunski front - veli Sejdić.

Rustem je "ukrao" melodiju bugarske komande trubom, nadmudrio neprijatelja i srpskoj vojsci odsvirao pobedonosni juriš. Nažalost, ordenje ovog Roma iz Bojnika, Karađorđeva zvezda i Albanska spomenica, izgubljeni su.

Rustem Sejdić, rođen 1892, bio je u Prvoj četi Trećeg bataljona Drugog gvozdenog puka „Knez Mihailo“ Moravske divizije. U noći između 29. i 30. oktobra 1916, piše Dobrosav Turović u knjizi „Junaci Gvozdenog puka“, puk je, posle tri odstupanja, uspeo da slomi nalet Bugara s Kajmakčalana, i to nakon što je Rustem samovoljno odsvirao juriš Srbima. Turović piše i da mu je komandant puka dao orden, ali ne i koji.

Foto: Diskos Foto: Diskos

Naredne, 1917. do rovova na Solunskom frontu stigle su vesti o masakru Bugara nad civilima u otadžbini, pa je nekolicina ratnika rešila da se sami osvete. Bugari od munja i kiše nisu ni primetili da su im prišli, pa kad su ih zasuli bombama, Rustem je zasvirao "napad" za srpsku vojsku, a "odstupnicu" za bugarsku vojsku. Potom su Srbi začas zaposeli vrh. Sutradan je Rustemu i još dvojici vojnika lično prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević okačio Zlatnu Karađorđevu zvezdu na grudi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Isko

    27. jul 2016 | 11:41

    Moj kolega muzičar, rom po nacionalnosti, lepo kaže. Nema toga što ciganski mozak ne može da savlada. Ovo je za udžbenike, kako to da se o ovome ne zna?

  • MikiGrobarRUSSIA

    27. jul 2016 | 12:44

    neka mu je vjecna slava! gvozdeni puk ponos svih srba!

  • Mire

    27. jul 2016 | 12:40

    Mudar muzicki potkovan+orden to je za svaku cestitku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA