MAPA NAJBOLJIH DRŽAVA ZA ŽIVOT: Šta mislite, gde je Srbija na listi?

Među državama bivše Jugoslavije, najbolje je kotirana Slovenija sa 79.3 bodova, a najgore Makedonija, koja se nalazi na dnu konačne liste, sa svega 42.9 boda, dok se Srbija nalazi na polovini liste, sa 53.7 bodova

  • 6
Foto: jakubmarian.com Foto: jakubmarian.com

Češki lingvističar, matematičar i umetnik Jakub Marian napravio je mapu na kojoj je označeno blagostanje u zemljama Evrope.

TU SE STVARNO NAJBOLJE ŽIVI: Norveška na vrhu liste! A gde su Srbija, Hrvatska i Albanija?

Upotrebom 44 različita indikatora, Marian je došao do zaključka da je Norveška najbolja zemlja za život. Nakon nje, na listi su najbolje kotirane druge skandivatske zemlje, kao i zemlje srednje Evrope.

Marian je u obzir uzeo podatke o BDP-u, stopi nezaposlenosti, inflaciji, prevenciji bolesti, očekivanom životnom veku, kvalitetu i dostupnosti obrazovanja, kvalitetu infrastrukture, stanju životne okoline, kontroli korupcije, slobodi medija i druge.

OVAKVE MAPE SVETA JOŠ NISTE VIDELI: Umrećete od smeha kad vidite kako se zove Srbija (FOTO)

Među državama bivše Jugoslavije, najbolje je kotirana Slovenija sa 79.3 bodova, a najgore Makedonija, koja se nalazi na dnu konačne liste, sa svega 42.9 boda. Srbija se nalazi na polovini liste, sa 53.7 bodova.

Podaci za Kosovo i Krim nisu uneseni.

OD ČEGA LJUDI NAJČEŠĆE UMIRU U SVAKOJ DRŽAVI NA SVETU? Evo šta je najviše kobno po Srbe! (FOTO)

Mapu je napravio na osnovu izveštaja Boston Consulting Group za 2016. godinu. Poredeći evropske zemlje sa zemljama sveta, SAD ima 83.7 bodova, Japana 91.3, Brazil 49.3, Kina 46.5 i Indija 32.6 bodova.

(Telegraf.rs/jakubmarian.com)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Раднаскела

    28. jul 2016 | 15:38

    Ма да. Не бих дао ову нашу чупаву и гараву Србију за 90% ових најбољих. Био сам у већини и видео гомиле богатих и депресивних људи. Да се мало дозовемо памети и средимо неке баналне ствари, већ ће бити много боље. А запад нека сабира своје поене и даље.

  • Isko

    28. jul 2016 | 15:16

    Japan sa sludjenom omladinom. Najveci broj samoubistava. Jel se i to racuna?

  • Md haus

    28. jul 2016 | 14:51

    Kod nas se živi bolje nego u Kini :-P

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA