≫ 

Da li će STARIM STUDENTIMA kojima je ostao jedan ispit do kraja biti poništeni svi POLOŽENI ISPITI?

- Izbor je na samom studentu da li želi da nastavi na istom fakultetu ili nekom novom - rekli su iz Ministarstva prosvete za Telegraf

  • 3

Pomoćnik ministra prosvete Milovan Šuvakov rekao je danas za Telegraf da produženja roka za stare studente neće biti. Ekipu Telegrafa zanimali su i odgovori na konkretna pitanja koja najviše muče stare studente, kao što je recimo status onih koji imaju jedan ili dva ispita do kraja fakulteta.

Hoće li stari studenti plaćati nove programe?

- Kao Ministarstvo prosvete mišljenja smo da studenti ne bi trebalo da plaćaju nove programe, ali to ipak zavisi od posebnih visokoškolskih ustanova i to nije u nadležnosti Ministarstva. Svaki fakultet će doneti odluku.

Neće biti produžetka roka za stare studente!

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Šta će biti sa studentima koji imaju jedan ili dva ispita do kraja?

- Svi će morati da pređu na nove programe, bez izuzetka. Izbor je na samom studentu da li želi da nastavi na istom fakultetu ili nekom novom, biće mu priznati ispiti i preći će na Bolonjski program.

Da li će se starim studentima kojima je ostao jedan ispit do kraja poništiti svi položeni ispiti?

Neće se poništiti, već će biranjem novog smera ili ostankom na starom biti priznata razlika ispita i dodati novi predmeti koji su na tom smeru.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Zašto na nekim fakultetima apsolventi imaju svakih mesec dana rok, a na nekim drugim samo pet?

- To zavisi od same visokoškolske ustanove, ona sama određuje koliko rokova godišnje. Jedini uslov je da ih bude najmanje četiri godišnje.

Foto-ilustracija: Milena Đorđević Foto-ilustracija: Milena Đorđević

Podsetimo, pomoćnik ministra prosvete rekao da se nikome neće uskratiti pravo da studira, te da stari studenti mogu da upišu nove studijske programe i da će problema biti jedino na fakultetima gde su se studijski programi drastično menjali.

– Stručna javnost nema dileme da je došlo vreme da se podvuče crta – rekao je Šuvakov na Telegraf i dodao da je iz ugla studenata produženje roka možda opravdano, ali da su viosokoškolske ustanove administrativno opterećene starim programima i da je fakultet u problemu ako mora da drži stare programe.

On je dodao da je visoko obrazovanje imalo različitu ulogu u različitim društvenim okolnostima, te da je ranije visoko obrazovanje držalo mlade ljude “sklonjene od tržišta rada”, a da sa društvenim promenama tržište rada treba da bude popunjeno kvalitetrnim mladim ljudima koji su sposobni da obavljaju razne poslove.

(Tanja Milanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • danas

    29. jul 2016 | 19:53

    29.07.-"Naredna sednica Odbora za obrazovanje i nauku Skupštine Srbije najverovatnije će biti posvećena peticiji starih studenata, koji traže produženje roka za diplomiranje posle 30. septembra, izjavio je za Danas Muamer Zukorlić, predsednik Odbora, napominjući da termin održavanja sednice još nije poznat. - LJubiša Stojmirović....Kaže i da to što govori pomoćnik ministra prosvete Milovan Šuvakov jeste u skladu sa sadašnjim zakonom, ali da je "lakše promeniti zakon nego naneti štetu studentima". - Ovde nije reč o pet ili 10 ljudi, pominje se čak cifra od 30.000 studenata. To je čitav jedan grad i moj stav je da im treba omogućiti da završe studije po programima po kojima su ih upisali. U tom trenutku nije bilo nikakvog zakonskog ograničenja koliko im studije mogu trajati. Toliko toga je uništeno, prethodnih decenija je 100.000 visokoobrazovanih napustilo zemlju, samo nam još fali da napravimo štetu ovim studentima."

  • N.N.

    30. jul 2016 | 10:23

    Ja bih studentima kojima je ostao jedan ispit poklonila 10-kt iz tog predmeta, za poštenje. Oni godinama polažu pošteno, "vuku" jedan ispit, on im je sada životni problem, a za to vreme hiljade njih su kupili diplome, radna mesta, funkcije... Ko je tu i šta je tu pošteno? Svi osuđuju večite studente, a ne "stručnjake", funkcionere, političare sa kupljenim diplomama, doktoratima.

  • jelena

    31. avgust 2016 | 12:11

    cati tamo upisnine ,godine ,prijave ispita i DIPLOMIRATI PO STAROM PROGRAMU.Gube fakulteti u Srbiji i sama drzava.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA