≫ 

BALKAN NAORUŽAVA SIRIJU: Oružje prodaju Saudijcima, a onda ono završi u Siriji!

Prema najnovijoj istrazi, istočnoevropske zemlje odobrile su diskretnu prodaju oružja u vrednosti od 1,2 milijardi evra u protekle četiri godine državama Bliskog istoka

  • 2

Oružje koje je završilo u Siriji stiglo je iz evropskih država, među kojima je i Hrvatska, piše u velikom tekstu koji za Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) i Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije (OCCRP).

U SIRIJI JE POTPUNI HAOS, NE ZNA SE KO SE PROTIV KOGA BORI: Zbog obračuna OVIH svetskih sila, izbeglice masovno beže u Evropu (FOTO) (VIDEO)

U velikoj priči, koju je preneo i ugledni "Gardijan", autori tvrde da je osam evropskih zemalja daleko od svetla javnosti odobrilo prodaju oružja bliskoistočnim zemljama u vrednosti većoj od 1.2 milijarde dolara, sve u zadnje četiri godine.

Među prodavcima se navode Češka, Slovačka, Bugarska, Rumunija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora i BiH, a među zemljama u koje je oružje poslato Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Turska i Jordan - ključna tržišta oružja za Siriju i Jemen.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Sumnja se da je iz tih država oružje dalje krenulo put Sirije gde od 2011. godine traje oružani sukob između nebrojenih pobunjeničkih grupa, režimskih snaga Bašara al Asada i donekle Islamske države.

Problem leži u činjenici da je ta prodaja odobrena usprkos bojazni da će hiljade komada kalašnjikova, teških mašinki pa čak i raketnih bacača i protivtenkovskog oružja završiti u rukama režima i pobunjeničkih grupa koje otvoreno krše niz zakona i međunarodnih sporazuma o pravu ratovanja.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Na različitim snimcima može se videti da se to zaista i dogodilo jer evropskim oružjem ne pucaju samo pripadnici takozvane Slobodne sirijske vojske koju podržava Zapad, nego i notorne islamističke grupe kao što su al-Nusra i Ansar al-Šam. Osim toga, oružja se naizgled dokopala i druga strana, grupe koju ratuju za Bašara al Asada. Ne treba ni govoriti da su obe strane odgovorne za niz ratnih zločina u ratu koji je po nekim procenama uzeo oko pola miliona ljudskih života.

U tekstu se tvrdi da je Hrvatska prva počela da šalje oružje 2012. godine iz Zagreba za Jordan, odakle je išlo dalje za Siriju. Napominje se i da je tadašnja vlada to odlučno negirala. Ali, Robert Stiven Ford, američki ambasador u Sirji od 2011. do 2014. godine, rekao je da je Zagreb zaključio ugovor 2012. godine kojeg su Saudijci finansirali.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kanal snabdevanja oružja otvoren je u zimu 2012. godine, kada je na desetine teretnih aviona, natovarnih oružjem i municijom iz jugoslovenske ere, kupljenih od strane Saudijske Arabije, krenulo iz Zagreba za Jordan. Ubrzo potom, pojavili su se prvi snimci hrvatskog oružja u Siriji.

To je bio samo početak. Prodavci oružja u Istočnoj Evropi nabavljali su sredstva iz vojih država i bili su posrednici u prodaji municije iz Ukrajine i Belorusije, a čak su i pokušali da obezbede antitenkovske sovjestke sisteme kupljene od Velike Britanije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cash®

    28. jul 2016 | 14:23

    Balkan je samo mali prodavac oružja Saudi Arabiji. Drugo je što smo uvek u kvalitetu i izboru oružja među prvima u svetu. O drugim, 'većim', prodavcima - ni reč? Maca pojela jezik?

  • Robi

    28. jul 2016 | 22:01

    Zašto ''režim''

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA