≫ 

U Viminacijumu pronađena grobnica STARA 16 VEKOVA sa pokojnicima ZALIVENIM U MALTERU!

Grobnica je bila u funkciji duže od dva veka, krstoobrazne je osnove i ukupno je imala 11 grobnih mesta, a pronađena je na dubini od 1,80 metra - kaže rukovodilac projekta Viminacijum Miomir Korać

  • 0

Na lokalitetu Viminacijum arheolozi su pronašli porodičnu grobnicu, oslikanih zidova, u kojoj su se sahranjivali pripadnici višeg staleža i koja je bila u funkciji od sredine trećeg pa do sredine petog veka, a u njoj i ostavu sa dragocenostima, izjavio je Beti direktor Arheološkog instituta SANU i rukovodilac projekta Viminacijum Miomir Korać.

(VIDEO) Vremeplov, vratili smo se 2.000 godina unazad i to u rimsku Srbiju!

- Prilikom zaštitnih arheoloških iskopavanja na lokalitetu Viminacijum, na mestu izgradnje novog bloka Termoelektrane Kostolac B, arheolozi su pronašli memoriju, podzemnu grobnicu (grč. hypogeum). Reč je o porodičnoj grobnici, u kojoj su se sahranjivali pripadnici višeg staleža, koji su sebi i svojim potomcima mogli da omoguće večni boravak u velelepnom objektu ukrašenom zidnim slikarstvom - rekao je Korać.

Prema njegovim rečima, grobnica je bila u funkciji duže od dva veka, krstoobrazne je osnove i ukupno je imala 11 grobnih mesta, a pronađena je na dubini od 1,80 metra.

- U uglovima centralne prostorije nalazili su se stubovi, koji su nosili konstrukciju iznad centralne prostorije u vidu svoda, kupole ili krova na dve vode. Zidovi centralne prostorije bili su oslikani. Zidno slikarstvo je očuvano na više mesta a tek će naknadna čišćenja i konzervacija fresaka pokazati njihov konačni obim. Slikano je prirodnim zemljanim bojama, a dominiraju crvena, bela, oker i zelena boja koje čine bordure kao i biljne motive - objasnio je Korać.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

On je dodao da su grobna mesta bila uglavnom opljačkana nakon najezde Huna koja se dogodila na ovim prostorima 441. odnosno 443. godine.

- Posebna zagonetka je da su pokojnici zaliveni u malteru i to je koliko znamo jedinstven slučaj u svetu u rimskom načinu sahranjivanja. Naime tipologija načina sahranjivanja na Viminacijumu je toliko bogata i raznovrsna u načinu sahranjivanja da gotovo obuhvata celokupan način i ritual rimskog načina sahranjivanja - rekao je Korać.

To nije ni čudno, dodao je on, imajući u vidu da je na Viminacijumu otkriveno više od 14.000 grobova što je najveći broj rimskih grobova koji su ikad iskopani na teritoriji Rimskog carstva.

- Tokom arheoloških iskopavanja iznad i ispod poda središnjeg dela memorije, nađeno je dvadesetak bronzanih novčića koji su iskovani u periodu od sredine III do sredine V veka. Među ostalim nalazima ima i delova narukvica od stakla, delova keramičkih lampi i posuda, kao i staklenih predmeta. Izdvaja se deo nadgrobne ploče od mermera sa natpisom i dva zlatna predmeta, aplikacija krstastog oblika i glava prstena sa umetkom od stakla - rekao je Korać.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Pronađena je i ostava zlatnog novca, što je jedinstveni nalaz na Viminacijumu, dodao je on i objasnio da je reč o sedam zlatnih novčića iz vremena careva Honorija (tri komada) i Teodosija II (četiri komada), koja je pohranjena nakon prestanka korišćenja memorije, kada je već delom bila uništena.

- Šest primeraka novca je iskovano u periodu od 408. do 420. godine, dok je sedmi primerak kovan u intervalu od 430. do 440. godine. U vreme kada je vrebala opasnost od Huna (sredina petog veka), koji su uveliko harali ovim prostorima, ljudi su u strahu skrivali svoje dragocenosti. Među njima se našao i vlasnik ostave zlatnog novca iz Viminacijuma, koji je spas za svoje blago potražio među ruševinama zaboravljene memorije. Na njegovu žalost i na našu sreću, ostava je nakon šesnaest vekova ugledala svetlost dana - rekao je Korać.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA