Istraga Rusije o trgovini organima

Komersant piše da je trgovina organima funkcionisala uz podršku kosovskog rukovodstva

  • 1

Rusija je dobila mogućnost da dokaže da su vlasti Kosova nelegitimne i da mogu biti povezane sa trgovinom ljudskim organima, piše moskovski dnevnik Komersant.

List navodi da na Kosovu suđenje optuženima za ilegalnu transplantaciju i šverc ljudskih organa ulazi u završnu fazu, a da su počiniteljima, navodno, pokrovitelji bili lokalni državni činovnici.

Komersant piše da Rusija vodi svoju istragu o tom slučaju, kao i da je već prikupljena određena količina značajnog materijala. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije insistira da ih Državno tužilaštvo preda Euleksu, ali se to do sada nije dogodilo, dodaje list.

Izvor Komersanta u ruskim diplomatskim krugovima je precizirao da je na Kosovu "najverovatnije" postajala jedinstvena mreža, i da je ona, ako je verovati Karli del Ponte i Diku Martiju, funkcionisala uz podršku kosovskog rukovodstva.

Na zahtev MIP-a, Istražni komitet Rusije je 2011. godine pokrenuo krivičnu istragu i pronašao nekoliko žrtava ilegalne transplantacije, čija bi svedočenja mogla da budu važna za ishod suđenja u Prištini.

Dvojica Rusa već su zvanično priznati kao žrtve, pošto je obojici u avgustu 2008. u klinici Medikus izvađen levi bubreg, piše list.

(Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ccc

    26. jul 2015 | 18:07

    To je sramota za eu za svet...da se podrzavaju takvi kriminalci..90% siptara je kriminalaca...cast izuzecima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA