≫ 

MORAMO DA NAPRAVIMO PAKT SA ISLAMOM: Dramatičan apel premijera Francuske!

- Hitno treba pomoći islamu u Francuskoj da se otarasi onih koji ga podrivaju iznutra - zaključio je francuski premijer Manuel Vals

  • 8

Francuski premijer Manuel Vals izjavio je da je islam našao svoje mesto u toj zemlji, ali da, pred usponom džihadizma, hitno treba postići pakt sa tom drugom najrasprostranjenijom religijom u Francuskoj, prenose danas francuski mediji.

Pakt sa islamom treba izgraditi posredstvom Fondacije za islam u Francuskoj, rekao je Vals, preneo je "Žurnal di dimanš".

- Islam je našao svoje mesto u Francuskoj, nasuprot stalnim populističkim napadima desnice i krajnje desnice - rekao je premijer, dodavši da "to nepodnošljivo odbacivanje islama i muslimana, kao i antisemitske, antihrišćanske reči i dela, treba najsnažnije suzbijati.

ZA 18 MESECI TRI TERORISTIČKA NAPADA U FRANCUSKOJ: Biće ih još, stradaće nevini ljudi, smatra Vals

Međutim, posle nedavnih napada u Nici i Sent-Etjen-di-Ruvreu, Vals poziva i na razboritost pred usponom islamizma i globalizovanog džihadizma koji, kako kaže, uzima za taoce mnogobrojne muslimane u Francuskoj.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

- Nisu svi salafisti džihadisti, ali skoro svi džihadisti jesu salafisti. Ovaj pakleni mehanizam tera na stotine pojedinaca, ponekad veoma mladih - muškaraca, žena, dugogodišnjih muslimana ili onih koji su se tek nedavno preobratili - da uzmu oružje u ruke i okrenu ga protiv svoje zemlje - upozorio je Vals.

Manuel Vals novi francuski premijer (FOTO) (VIDEO)

Naglasivši da su vlasti bez presedana mobilisane u borbi protiv radikalizacije, premijer ocenjuje da Francuska treba da celom svetu bude primer kako se islam slaže sa demokratijom.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Vals, koji je u petak za "Mond" rekao da je otvoren za privremenu zabranu spoljnog finasiranja džamija, podsetio je danas da je pre više od 10 godina osnovana Fonracija za islam u Francuskoj koja može da transparentno sakuplja potrebna sredstva.

FRANCUSKA SE OVAKO BORI SA ISLAMSKIM RADIKALIZMOM: Džihadiste šalju na "odvikavanje"

- Hitno treba pomoći islamu u Francuskoj da se otarasi onih koji ga podrivaju iznutra. U tom cilju, moramo postići istinski pakt sa islamom u Francuskoj, dajući Fondaciji centralno mesto - zaključio je francuski premijer.

Inače, muslimani širom Francuske pozvani su da danas prisustvuju misama u katoličkim crkvama u pomen svešteniku koga su u utorak ubili džihadistički tinejdžeri, u najnovijem napadu u toj zemlji koji je razbuktao strahove od verskih tenzija. Mise će biti služene širom zemlje, u čast 80-godišnjeg sveštenika Žaka Amela, kome su napadači u utorak prerezali vrat u njegovoj crkvi u Sent-Etjen-di-Ruvreu, prenosi AFP.

- Svi smo mi katolici Francuske - rekao je Anuar Kbibeš, predsednik Francuskog muslimanskog saveta CFCM, izrazivši osećaj zajedništva posle najnovijeg džihadističkog napada.

Savet je saopštio da će, prisustvujući današnjim katoličkim misama, muslimani pokazati solidarnost i saosećanje povodom ubistva sveštenika. Današnje verske ceremonije uslediće posle "marša bratstva" u Lionu, koji je podržao regionalni muslimanski savet i jedna katolička grupa. Napad na sveštenika, za koji je odgovornost preuzela Islamska država, izveli su 19-godišnjaci Adem Kermiš i Abdel Malik Ptižan, a policija ih je ubila posle talačke drama.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Naki

    31. jul 2016 | 10:48

    Osamdesetih kad sam bio u parizu 20 dana nisi mogao da nadjes lice islamske vere i iz saharske afrike po ceo dan smo zujali a vec 2010 bio sam samo 7 dana ima ih ko mrava svuda po parizu a vi francuzi da vam rene nije bio pomoc 41 ne biste videli rat(sala)posle 1950 svuda ste gurali svoj nos niste imali politiku prema useljenicima odgovorala vam jeftina radna snaga a sad berete plodove svoje glupe kolonisticke politike

  • Јасмина

    31. jul 2016 | 11:29

    Пакт ђавола...

  • ATIMUS

    31. jul 2016 | 13:48

    Ambiciozni Bolesnik

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA