≫ 

NEMCI OTKRILI ZAŠTO SRBI VOLE PUTINA: Da li je ovo pravi uzrok ljubavi prema predsedniku Rusije

Usred ledenog doba koje vlada između Zapada i Rusije, ruski predsednik Putin stiže u Sloveniju. Nemački dopisnik agencije DPA objašnjava publici specijalne veze između jugoistočne Evrope i Rusije

  • 13

Koliko god da je ruski predsednik Vladimir Putin na Zapadu na udaru kritika zbog deficitarne demokratije i imperijalističke spoljne politike, u mnogim zemljama jugoistočne Evrope je on još uvek ideal i uzor, piše "Dojče vele".

Njegov domaćin, predsednik Slovenije Borut Pahor umanjuje značaj ove posete tvrdeći da, kada Putin dolazi u Sloveniju da bi obeležio stotu godišnjicu smrti 300 ruskih zarobljenika, to se "ne može tumačiti kao slovenački nož u leđa" Evropskoj uniji i drugim članicama NATO

Ali dok se ovde susretljivost moskovskom političaru još mora pomalo sramežljivo opravdavati zajedničkim "slovenskim vezama", u nekim drugim susednim zemljama, državni čelnici sasvim otvoreno iskazuju divljenje Putinu.

Tako je i mađarski premijer Viktor Orban 2012. izričito pomenuo Putina kao uzor u konceptu "iliberalne demokratije" kojem teži i ta zemlja. To se može razumeti, ako se setimo planova proširenja atomske elektrane Paks, južno od Budimpešte, koja je građena u sovjetsko doba i nadama Mađarske da će za ta dodatna dva reaktora od Rusije dobiti kredit od oko 10 milijardi evra.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Još južnije, u Grčkoj je tradicionalno prijateljstvo s Rusijom popločano i mnogim razočaranjima. Duhovna veza zajedničke pravoslavne vere je počela još u doba okupacije Grčke od turskih zavojevača u 19. veku. Posle Drugog svetskog rata i u građanskom ratu u Grčkoj (1947-49.) Grci su stekli utisak da su ih Sovjeti ostavili na cedilu kada je Kremlj, iz geopolitičkih razloga, obustavio podršku grčkim komunistima.

Lanac razočaranja seže sve do najnovije evro-krize. Grčki premijer Cipras je prošle godine čak dva puta bio u Moskvi, nadajući se finansijskoj pomoći. I prilikom povratne posete Putina Grčkoj ovog juna, Atina se nadala velikodušnoj ruskoj ponudi za privatizaciju grčkih železnica. I ta se nada izjalovila, a posao su dobili Italijani.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

I Srbi u Crnoj Gori - gotovo polovina stanovništva - polažu velike nade u "velikog brata" iz Moskve. On se poslednjih meseci usprotivio planiranom pristupu Crne Gore NATO i, kao i crnogorski Srbi, traži da se o tome održi referendum, iako svi znaju da za to neće dobiti većinu.

Vatrene pristalice Putina se mogu naći i u Srbiji. Srpska manjina na Kosovu je još pre nekoliko godina tražila od Putina da joj da status ruskih državljana i da građani dobiju ruske dokumente, kako bi se zaštitili od albanske većine.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Sama kandidat za članstvo u EU, Srbija odbija da učestvuju u ekonomskim sankcijama EU protiv Rusije, opravdavajući to "velikim prijateljstvom" sa Rusijom. I zaista, održavaju se i vojne vežbe sa Rusijom. Moskvi je kod Niša na jugu Srbije dozvoljena i uspostava vojne baze. Tamošnji mediji javljaju da se planira još jedna baza, kod Zrenjanina na severu Srbije. A Putin je pre dve godine u Beogradu pozdravljen vojnom paradom, prvom posle gotovo 30 godina.

I premijer Aleksandar Vučić je i ovog meseca bio u Moskvi, a mediji u Srbiji prikazuju Putina kao primer političara koji samo želi mir u svetu. On se obračunava sa terorizmom na Bliskom istoku i opire se Zapadu.

(Telegraf.rs/DW)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srdoje

    31. jul 2016 | 21:52

    Bravo Putine, ti si borac DA u svetu zavlada mir a ameri bi samo ratovali I huskaju narod po svetu da ratuju

  • Srborus

    1. avgust 2016 | 11:34

    „Moskvi je kod Niša na jugu Srbije dozvoljena i uspostava vojne baze." Jel Nemci o vom gnusnom lazi misle da smo mi Srbi idioti? Neko je ovde svekako idiot,rekao bih ipak da su to Nemci! *Srpsko-Ruski humanitarni centar* u Nisu!znaci sluzi za pomic kada Nam se dese poplave,zemljotresi,pozari itd.. „Ruska Vojna baza" kakvu gnusnu laz je napisao nemacki medij.

  • ,Sumadinac

    31. jul 2016 | 23:36

    Grcka hoce u nato hoce u EU a ovamo bi ruske pare drugi da je jbt a rusi da je hrane

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA