≫ 

OVO SU NAJVEĆI ŠAMPIONI IZ SRBIJE: Naši đaci osvojili medalje na NAJPRESTIŽNIJEM SVETSKOM TAKMIČENJU IZ HEMIJE! (FOTO)

- Učenici su se za ovo takmičenje pripremali godinama - rekao je glavni mentor Duško Sladić, profesor na Hemijskom fakultetu u Beogradu

  • 3

Četvorica učenika gimnazija iz Srbije sa mentorima Duško Sladićem – profesorom na Hemijskom fakultetu u Beogradu, i Nikom Radulovićem – profesorom hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu, osvojili su bronzane i srebrne medalje na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi (Icho2016‬), najprestižnijem svetskom takmičenju iz ove oblasti, koja je ove godine održana Tbilisiju u Gruziji.

Dobitnik srebrne medalje je Pavle Kravljanac – maturant Prve beogradske gimnazije. Bronzane medalje dobili su Jovan Stojković –maturant gimnazije u Vranju, Stefan Stojanović – maturant gimnazije u Leskovcu, i Andrej Kukuzar – učenik trećeg razreda gimnazije u Somboru.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Na Olimpijadi je učestvovalo 67 zemalja sa oko 260 učesnika, takmičenje je trajalo 10 sati i sastojalo se iz dva dela: jednog praktičnog i jednog teorijskog. Svaki deo takmičenja trajao je po pet sati - rekao mentor Duško Sladić i naglasio da su se oni za ovo takmičenje pripremali više godina.

Moć naelektrisanja, fluroscentne boje, i eksperimenti od kojih zastaje dah! (FOTO)

- Izuzetno sam zadovoljan, njihov trud se isplatio. Pripreme su trajale u skladu sa propozicijama Međunarodne olimpijade, koje nalažu da intezivne pripreme ne smeju trajati duže od dve nedelje.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

O tome kako su izgledali zadaci na takmičenju, profesor Sladić ističe:

- Takmičenje se sastoji iz teorijskog dela, koji nosi 60 posto poena, i praktičnog, 40 posto. Zadaci su bili iz analitičke hemije. Recimo, zadatak je bio odrediti deset supstanci u smesama, odrediti koncentraciju hlorida u mineralnoj vodi, kao i analiza i identifikovanje deset mirišljavih organskih supstanci.

TEČNOST KOJA PLEŠE: 10 neverovatnih trikova koje ćete poželeti da isprobate odmah! (VIDEO)

Profesor Duško Sladić je naglasio da ovo nije bilo grupno takmičenje, već individualno i pojedinačno. Učestvovale su, prema njegovim rečima, sve razvijene zemlje iz sveta, a iz Evrope i Azije gotovo sve.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Drugi mentor je bio i Niko Radulović, profesor hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu, koji takođe nije krio svoje oduševljenje osvojenim medaljama.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Otići u jednu stranu zemlju i voditi ovako divnu ekipu koja donese toliko medalja, to je svakako fantastično iskustvo. Uloženi trud u svakom momentu se isplatio i ponosan sam na naše takmičare koji su osvojili odlična mesta u jakoj svetskoj konkurenciji. Zahvaljujući Srpskom hemijskom društvu, Ministarstvu prosvete i glavnom sponzoru "NIS"-u, koji su nas podržali, otišli smo na najprestižnije takmičenje iz hemije na svetu i osvojili medalje - rekao je profesor za Telegraf i dodao:

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Pripreme su trajale dve nedelje, te su se đaci sedam dana pripremali na Hemijskom fakultetu u Beogradu kod profesora Sladića, a sedam dana na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu, na departmanu za hemiju, kod mene - istakao je profesor Niko Radulović.

(Tanja Milanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • maja

    1. avgust 2016 | 11:47

    E to je ponos Srbije,o tome treba pisati a ne o Tijani,Zorici,Jeleni,Divni i kojekakvim zvezdama,svima njima zelim puno srece...

  • Ole

    1. avgust 2016 | 11:51

    Bravo! Samo napred mladosti!

  • CZDS

    1. avgust 2016 | 12:30

    Deco kad vam se ukaze prva prilika za preko ne odbijajte,nego samo napred ovde se mozete vratiti kad god hocete. Svaka cast na uspehu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA