≫ 

DA LI SU SRBI IMALI MOBILNI TELEFON PRE 13 VEKOVA? Ekskluzivno "otkriće" koje to dokazuje!

Uporedivši život naših predaka sa sadašnjicom, ekipa Telegrafa došla je do zanimljivih zaključaka

  • 10

Ako bismo 21. vek i sva IT dostignuća poredili sa načinom života naših predaka, došli bismo do zaključka da u nekim segmentima svakodnevice nije bilo mnogo razlike. I Sloveni na Balkanu imali su svog ličnog duha (kog su zvali Uslužnim ili Domaćim), koji im je bio uvek na usluzi, a bio je i mobilan i toliko mali da je mogao da stane u džep. Zaključak koji se sâm nameće je neodoljiva povezanost sa mobilnim telefonom, kasperom današnjice.

Sloveni na Balkanu verovali su da svako ima svog Uslužnog duha, da on ukućanima ispunjava svaku želju. Zauzvrat je tražio da ga vlasnik hrani, a to, recimo, podseća na mobilni telefon koji zauzvrat traži punjač kad je gladan.

SNIMLJEN NLO NA DNU PACIFIKA: Misteriozni objekat veličine grada pronađen u okeanu (VIDEO)

Takvog malog kaspera onaj kome bi ispunjavao želje morao je da mazi i pazi. Ne radimo li mi to isto s mobilnim telefonima? Stalno negde čujemo "neeee blizu vode", "neeee tako naglo da spuštaš telefon" i tome slično.

CEO SVET MISLIO DA IH JE AJNŠTAJN SLAGAO, a onda su naučnici dokazali da je OPET bio u pravu!

Foto - Montaža: Wikipedia/Mladifilozof, Pixaby Foto - Montaža: Wikipedia/Mladifilozof, Pixaby

Zanimljiva priča prati i kako se otarasiti Domaćeg duha. To nije bio nimalo lak zadatak. Priznaćete, i vi se teško rastajete od svog mobilnog ljubimca. Jedini način za potpuno uništenje bilo je potopiti Duha u vrelo ulje.

Priča se da su različite porodice Duha zamišljale pokatkad veličine palca, ponekad veličine deteta koje obavezno nosi crvenu kapicu (kao lampica na mobilnom telefonu koja svetli kada je baterija na izdisaju).

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Zanimljivo je i kako bi čovek u ono vreme do ovog Duha dolazio: mogao je da uzme jaje koje je izlegao petao i da ga čuva pod levim pazuhom 40 dana.

Svaka zemlja imala je, u tim vremenima, sopstveno verovanje u Duha koje se adaptiralo folkloru i mitologiji datog podneblja.

Ovo su karakteristike "domaćeg", zapisane na Vikipediji, koje su veoma slične mobilnom telefonu:

- Ovaj kućni patuljak bio je u stanju da ispuni svaku želju svom gospodaru, čini mu razne usluge i stvori sve što je zamislio. Duh je bio mobilan, dozvoljavao je gospodaru da ga nosi u džepu kad nekud krene

Zar ovo ne odgovara verno opisu mobilnog telefona?

- Kupovao  se u prodavnici, uredno spakovan. Često je nosio kapicu preko sebe.

Zar ovo ne odgovara opisu mobilnog telefona, i košuljice za mobilni?

- Za usluge koje je činio, domaći je tražio samo da ga vlasnik hrani, ostavljajući mu hranu ispod stola, da ga pazi i ugađa mu.

Ovo kao da je opis punjenja mobilnog telefona, čija "hrana" se nalazi često ispod kakvog stola, u utičnici.

- Ukoliko bi vlasnik bio nehajan prema kućnom duhu, ovaj bi se odmetnuo i pretvorio u opasnog neprijatelja, koji je gledao da bivšeg vlasnika na svaki način upropasti.

Ne moramo ni da naglašavamo šta se dešava kad izgubite mobilni telefon: bukvalno vam je život u opasnosti, u njemu su svi vaši kontakti, šifre, tajne, bankovni računi...

(Tanja Milanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • B.b

    1. avgust 2016 | 22:32

    boze dragi koji su to gluposti

  • Pera

    1. avgust 2016 | 22:13

    Ma da imali su najnoviju tehnologiju,da nije bilo nje ni mi danas ne bi postojali,a one freske i ikone su u ustvari selfi koje su sveci pravili da bi ih mi lajkovali,Boze me sacuvaj.

  • Tri

    1. avgust 2016 | 21:22

    Poltergeist. O tome je Jung pisao. Nije to duh u očekivanom smislu te reči, već više oblik kućne energije kojom jaka ličnost može upravljati. Metafizika. Ništa okultno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA