≫ 

PRVI SLUČAJ GROZNICE ZAPADNOG NILA U SRBIJI: Oboleli primljen na Institut za infektivne i tropske bolesti, SUMNJIVE JOŠ DVE OSOBE

- Jedna osoba je obolela a imamo i dva slučaja koja se vode kao sumnja na groznicu Zapadnog Nila. Mi ćemo tokom dana definisati da li se radi o dva nova slučaja oboljenja - rekao je direktor Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Dragan Ilić

  • 23

Tokom vikenda registrovan je prvi pacijent u Srbiji ove godine koji ima groznicu Zapadnog Nila, a za još dva pacijenta se rade ispitivanja, izjavio je danas direktor Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Dragan Ilić.

OVO SU ZONE OPASNOSTI OD ZARAZE U BEOGRADU: Virus groznice Zapadnog Nila pronađen na Paliluli i Banovom Brdu!

Obolela osoba od groznice Zapadnog Nila se, prema njegovim rečima, nalazi na Institutu za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije.

Imamo i dva slučaja koja se vode kao sumnja na groznicu Zapadnog Nila. Mi ćemo tokom dana definisati da li se radi o dva nova slučaja oboljenja - rekao je Ilić za RTS.

SRBIJO, OPREZ! Pojavili se komarci zaraženi VIRUSOM ZAPADNOG NILA!

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

On je dodao da postoje podaci da imamo nove lokacije na kojima je identifikovan virus kod komaraca, što govori o prisustvu virusa groznice Zapadnog Nila na široj teritoriji Srbije, te da je neophodno intenzivno tretirati komarce i preduzimati mere da se zaštitimo od uboda komaraca.

Printskin: Google Maps, Wikipedia/Fabrizio Montarsi Printskin: Google Maps, Wikipedia/Fabrizio Montarsi

Prema njegovim rečima, važna je lična zaštita, odnosno da se u večernjim i ranim jutarnjim satima ne izlazi bez dugih rukava i nogavica i da se postavljaju zaštite na prozorima.

SMRTONOSNI VIRUS ZAPADNOG NILA UBIO VEĆ 47 LJUDI: Zaraženih komaraca ima na Julinom brdu i Paliluli!

Printskrin: Film o komarcima koji je uradio Zavod za biocide Printskrin: Film o komarcima koji je uradio Zavod za biocide

Takođe, potrebno je iz dvorišta ukloniti mesta sa stajaćom vodom i izbegavati lokacije pored bara i reka u večernjim satima.

- Lokalne samouprave moraju staviti među svoje prioritete i tretman komaraca. Imamo i podatke da jedan broj lokalnih samouprava još uvek to nije uradio - dodao Ilić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojana

    1. avgust 2016 | 12:03

    Kakvi dugi rukavi kad kroz odecu grizu?!

  • Pedja

    1. avgust 2016 | 11:57

    Jedina preventiva koliko - toliko je da opstine zaprasuju redovno a ne da se vade na vremenske prognoze i lose meterologe koji ovo leto konstantno grese kada su padavine u pitanju. Bar je tako u Beogradu, vec 10 dana niko ne prska a od kise ni dve kapi.

  • Lale 11

    1. avgust 2016 | 11:49

    Počnite više sa prskanjem komaraca. Svi znamo da se uzima novac za tretiranje,ali se radi jako malo ili nikako. Razmišljajte prvo o deci,pa tek onda o nama,matorima. Mi,matori,smo mnogo manji problem...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA