Špijun u centrali SPO radio za Mađarsku i Čehoslovačku

Bibliotekar je prosleđivao Budimpešti i Pragu pisma vodećih političara SPO, kao što su Bruno Krajski, Karl Bleha, Fric Marš i Peter Janković, ali i interne partijske dokumente i lične analize

  • 0

Jedan bibliotekar u centrali vladajuće Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) u Beču godinama je, bez da je iko to primetio, špijunirao za komunističke obaveštajne službe u Mađarskoj i tadašnje Čehoslovačke, piše danas bečki "Profil".

U SUPER-TAJNOJ SOBI SVEMOĆNE ŠPIJUNSKE AGENCIJE: Odavde se rukovodi operacijama i nadgleda svet (FOTO)

Prema pisanju tog nedeljnika, u arhivu u Budimpešti otkrivena su pisma i interna dokumenta koja ukazuju na špijuna.

Rihard K, koji je špijunirao pod imenom Herik i Voral, a koji je preminuo 1988. prema bečkom nedeljniku, od 1975. pa do smrti prosleđivao je Budimpešti i Pragu pisma vodećih političara SPO, kao što su Bruno Krajski, Karl Bleha, Fric Marš i Peter Janković, te i interne partijske dokumente i lične analize.

Svaka dva do tri meseca za svoje usluge dobijao je između 8.000 i 10.000 šilinga. Mađarski istoričar Lajoš Gečeni pronašao je u 45 dosijea izveštaje i dokumente od austrijskog špijuna.

Takođe je Rihard sačinio i planove kancelarija, te i otiske ključeva centrale SPO, uz koje su mađarski agenti mogli ući u zdanje, na šta ukazuju beleške o "noćnim operacijama".

Tadašnji ministar unutrašnjih poslova Blega je 1984. godine naložio da se pretresu kancelarije SPO i traga za prislušnim uređajima, ali tada ništa nije pronađeno.

Nakon što se sada obelodanila nepoznata prošlost, ministar opisuje Riharda kao neupadljivog i uvek ljubaznog čoveka. Izveštaje koje je Rihard slao u Budimpeštu i Prag dobio je KGB u Moskvi.

Jedan visoki neimenovani oficir KGB-a se, prema bečkom nedeljniku, 1985. zahvalio na analizi trgovine istoka i zapada, kao i energetske politike Austrije.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA