OVAKO SE POSTAJE ELITNI ČUVAR KREMLJA: Evo šta je sve zabranjeno najboljim ruskim vojnicima (FOTO)

- Da li ste sigurni da želite da služite u predsedničkom puku? - prvo je pitanje koje komandir major Artem Kunakin postavlja vojnicima regrutima

  • 7

Ruski predsednički puk ove godine slavi ove godine 80. godišnjicu, a njegovi vojnici i oficiri su poznati kao "lice države i vojske". Oni se staraju o bezbednosti ruskih državnih predstavnika, tako da je potrebno da ispuniti mnoge kriterijume kako bi neko postao elitni vojnik i počasni čuvar (gardista).

PUTINOV PRVI VOJNIK: Govori 9 svetskih jezika, ima kolekciju mačeva, svira gitaru, slika... (VIDEO)

Predsednička pukovska servisna komanda moskovskog Kremlja FSO uključuje 3 bataljona, konjičku počasnu gardu i operativni rezervni bataljon. Ali najpoznatija je prva počasna garda, čiji vojnici stražare na grobu neznanog junaka. Manje od polovine prijavljenih kandidata uspe da zadovolji visoke kriterijume.

- Da li ste sigurni da želite da služite u predsedničkom puku? - prvo je pitanje koje komandir major Artem Kunakin postavlja vojnicima regrutima.

Služba u njoj je prilično teška, pa su i zahtevi veoma strogi. Vojnik ne sme biti niži od 175 cm, mora biti savršenog zdravlja i biti savršeno fizički utreniran. Pirsinzi, tetovaže i ožiljci na licu su strogo zabranjeni. Vojnici koji ne završe u prvoj počasnoj gardi raspoređuju se u druge jedinice puka, a u većini slučajeva završe na zaštiti teritorije Kremlja.

- Odmah se zna nakon razgovora sa nekim da li će se on dobro uklopiti. Ako kandidat ne može da kontroliše određene gestove ili ima problema sa ponašanjem, onda neće proći. Namerno sastavljamo provokativna pitanja da bismo videli reakciju osobe. Na primer, pitamo ih kako bi reagovali u određenim situacijama, recimo ako ih neko udari dok su na straži ili ako predsednik priđe da se rukuje sa njima - kaže Artem Kunakin.

Foto: Guliver/Mikhail Klimentiev/Pressphotos/Getty Images Foto: Guliver/Mikhail Klimentiev/Pressphotos/Getty Images

Njihova dnevna rutina je slična kao i svakodnevica ostalih vojnicika. Ustaju u 6 ujutro, nakon čega se spremaju i odlaze na jutarnje vežbe. U 6 posle podne vojnici imaju slobodno vreme, tokom kojeg čitaju knjige ili odlaze u bife.

PUTIN SE SVETI ZA UBISTVO RUSKIH VOJNIKA: Rusija se udružuje s NATO?

- Radimo vežbe, trčimo oko dva kilometra. Vojnici treniraju u Kremlju na mestima specijalno određenim za tu namenu. Posle fizičkih vežbi idemo na tuširanje. Nakon ispitivanje fizičkog izgleda idemo u menzu, koja se nalazi u oružarnici. Onda vojnici pohađaju nastavu - objašnjava vojnik Nikolas Tarov.

Foto: Guliver/ Scott Barbour/Getty Images Foto: Guliver/ Scott Barbour/Getty Images

Dan se završava formalnom šetnjom, paradiranjem, posle čega vojnici odlaze na spavanje oko 10 uveče. Uobičajeni vojnički dan nije ograničen na borbenu obuku i učenje. Subote i nedelje su vikendi, i vojnici mogu da zatraže dozvolu za izlazak.

- Mobilni telefoni treba da budu najjednostavniji modeli, bez interneta i kamere - rekao je Kunakin.

Vojnicima je pušenje dozvoljeno na specijalno određenim mestima, dok je alkohol zabranjen.

(Telegraf.rs/ Izvor: sputniknews.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Adi

    2. avgust 2016 | 00:36

    Ovakvi nama trebaju, ne nama samo, već svako. Ko ima kao rusi svaka čast i njima i rusima.

  • Imenjak

    1. avgust 2016 | 22:48

    Koga to jos zanima u normalnom svetu

  • Toto

    2. avgust 2016 | 12:08

    Imenjak bas si se prstavio ime njak njak (glas magarca)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA