5 NATO BOMBARDERA "PRESRETNUTO" U VEŽBI KOD RUSKE GRANICE: Koje su posledice "polarne rike"?

- Ova misija pomaže u očuvanju integriteta Alijanse i njenog vazdušnog prostora. Nekoliko minuta nakon što su letelice odbile da se pridržavaju međunarodnih propisa letenja i počele da se približavaju NATO zemljama, poslati su avioni koji su za cilj imali njihovo presretanje. Vežba je bila idealan primer savršenog reagovanja na ovakve situacije - navodi se u saopštenju Alijanse

  • 2

"Polarna rika" je naziv manevra koji je deo vojne vežbe, kao u jučerašnjem slučaju kada su tri strateška bombardera B-52 i dva stelt aviona B-2 zajedno letela od Amerike do Severnog i Baltičkog mora, blizu ruske granice. Međutim, pitanje koje se nameće posmatrajući izveštavanja američkih i ruskih medija je - šta se krije iza ove vežbe, da li je u pitanju provokacija ili odgovor na provokaciju; uzrok ili posledica?

PUTIN SE SVETI ZA UBISTVO RUSKIH VOJNIKA: Rusija se udružuje s NATO?

- Vojne vežbe poput ove pojačavaju međusobnu saradnju članica alijanse, i ujedno povećavaju ugled NATO kao kredibilnog i prisutnog čuvara bezbednosti - rekao je general Kevin Hujk , zamenik šefa operacija u Savezničkoj avio-komandi NATO.

Ovi bombarderi su poleteli iz tri američke baze u Misuriju, Severnoj Dakoti i Luizijani, pre nego što su se sreli iznad Atlantika. Odavde su u koloni bez prekida leteli do Evrope. Jedan od ključnih ciljeva ove vežbe bila je dopuna goriva u vazduhu, što je uspešno izvedeno nedugo posle poletanja.

Bombarderi su bili tretirani "kao uljezi" nakon što su se našli iznad Evrope, što je bio deo standardne vežbe NATO alijanse.

- Ova misija pomaže u očuvanju integriteta Alijanse i njenog vazdušnog prostora. Nekoliko minuta nakon što su letelice odbile da se pridržavaju međunarodnih propisa letenja i počele da se približavaju NATO zemljama, poslati su avioni koji su za cilj imali njihovo presretanje. Vežba je bila idealan primer savršenog reagovanja na ovakve situacije - navodi se u saopštenju Alijanse.

Foto: U.S. Air Force/Staff Sgt. Kate Thornton Foto: U.S. Air Force/Staff Sgt. Kate Thornton

Stručnjaci smatraju da su ovi NATO manevri direktan odgovor na ruske aktivnosti. Da podsetimo, radi se o vojnim operacijama koje za cilj imaju pre svega uvežbavanje dopune goriva u vazduhu i presretanja protivničkih letelica.

Međutim, sama činjenica da su bombarderi leteli veoma blizu granice sa Rusijom, ukazuju na još neke moguće scenarije, piše "Raša tudej".

Bombarderi su se nakon Baltika uputili ka Severnom polu, teritoriji na koju nekoliko zemalja polaže prava i na kojoj Rusija u sve većoj meri raspoređuje vojne resurse.

Članice Alijanse osuđuju Rusiju i njene avione koji često lete na samoj granici, ali i kritikuju provokacije NATO brodova i aviona. Ruske vlasti se za sada nisu oglašavale na pitanja o ovoj temi.

(Telegraf.rs/ Izvor: rt.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Manjo

    4. avgust 2016 | 20:55

    Cackaju mečku jer nemaju drugi put nego prema Moskvi a znaju sta ih ceka nije prvi put.ZIVELA RUSIJA...

  • WILSON

    2. avgust 2016 | 23:42

    Opa pocelo je...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA