≫ 

VERNICI SLAVE BLAGU MARIJU! Evo šta danas nikako ne biste smeli da radite!

Prema predanjima, nakon Hristovog stardanja Marija Magdalena je posetila Rim, gde je caru Tiberiju darovala crveno bojeno jaje i pozdravila ga rečima: "Hristos vaskrse!", pa se veruje se da je običaj farbanja vaskršnjih jaja vezan za ovaj događaj

  • 14

Pravoslavni vernici danas slave svetu Mariju Magdalenu, u narodu poznatu kao Blaga Marija, Hristovu sledbenicu koja ga je prva videla vaskrslog i koja je, prema narodnom verovanju, prva izgovorila rečenicu "Hristos voskrese".

NEOBIČNA NARODNA VEROVANJA: Ovo NIKAKO ne valja da se radi ČETVRTKOM!

Blaga Marija spada u nepokretne praznike i iako nema “crveno slovo” u crkvenom kalendaru, toga dana se, kao ni na Ognjenu Mariju i Svetu Petku, ništa ne radi u kući niti u polju.

Sveta Marija Magdalena bila je rodom iz grada Magdale u Siriji, zbog čega je i nazvana Magdalena. Mučena od sedam zlih duhova, ona je čula za Hrista Spasitelja kako izgoni đavole i isceljuje od svih bolesti. Stoga ona dođe k njemu, koji u to vreme pohodio gradove i sela u Galileji propovedajući Jevanđelje, isceljujući Svojom božanskom silom i svuda čineći dobro svima.

Gospod milostivo pogleda na nju i istera iz nje ljute mučitelje - sedam đavola, i ozdravi joj ne samo telo nego i dušu. On joj prosveti um svetlošću poznanja istine, da bi verovala u Njega - istinitog Mesiju, Sina Božjeg, poslanog od Boga Oca na spasenje sveta. I tako Marija postade učenica Hristova i njegova sledbenica, i sa ostalim svetim ženama mu je služila sve do Njegovog stradanja.

ŠTA SE DEŠAVA SA DUŠOM POSLE SMRTI? Pravoslavni opis prvih 40 dana nakon umiranja (FOTO)

Zajedno sa Presvetom bogorodicom tugovala je pod raspetim Hristom na Golgoti i tri puta je posetila njegov grob. Jevanđelja po Jovanu i Marku prenose da je Marija prva videla uskrslog Isusa.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Ona je, takođe, bila i prva blagovesnica vaskrsenja Hristovog. Prema predanjima, nakon Hristovog stradanja je posetila Rim, gde je caru Tiberiju darovala crveno bojeno jaje i pozdravila ga rečima: "Hristos vaskrse!" (veruje se da je običaj farbanja vaskršnjih jaja vezan za ovaj događaj) i pred njim optužila Pontija Pilata, rimskog prokuratora u Judeji, da je nepravedno osudio Isusa. Pilat je potom iz Jerusalima premešten u Galiju, gde je od teške bolesti i preminuo.

Marija se potom vratila iz Rima u Efes kod Jovana Bogoslova, kome je pomagala u propovedanju jevanđelja. Sa velikom ljubavlju prema Isusu i sa velikom revnošću propovedala je ona jevanđelje svetu kao Hristov apostol.

NAJVEĆA MISTERIJA PRAVOSLAVLJA: Gde je nestala najvažnija ruska ikona?! (FOTO)

Život je završila mirno u Efesu, a njene svete mošti kasnije su prenete u Carigrad.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša

    4. avgust 2016 | 08:15

    I šta nikako ne bi smeli da radimo ?

  • Zoran

    4. avgust 2016 | 09:25

    Meni je svaki dan neki svetac,ja nemam posao!

  • victoria

    4. avgust 2016 | 10:05

    Magdalena otisla u Rim da pokloni ofarbano jaje caru Tiberiju! Kakva izmisljotina! Sto bi ona isla cak u Rim da bilo sta poklanja caru, neprijatelju hriscana? I odkud crveno jaje? Taj obicaj farbanja jajas hriscanstvom nema nikakve veze. Da je tako nesto uradila to bi znacilo da se klanja caru i njegovim laznim bogovima odakle i jeste obicaj farbanja jaja u cast prazniku plodnosti.Ovo je crkva izmislila kako bi opravdala ovaj paganski obicaj. Takodje, Magdalena je bila mudra osoba i sigurno ne bi isla kod cara. Imala je vaznija posla nego da danima putuje brodom u Rim da bi samo isprovocirala cara. Hriscani u to vreme nisu bili glupi. Tad su hriscani bezali i sakrivali se od Rimljana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA