Srbija upada u krizu javnog duga

Mere zaštite podrazumevaju zamrzavanje penzija i plata, poresku reformu koja uključuje povećanje PDV-a na 22 odsto, kao i dodatno rezanje rashoda

  • 0

Srbija bi mogla već u ovoj godini da upadne u krizu javnog duga, ukoliko ne budu preduzete odgovarajuće mere, jer se rast duga ne zaustavlja i na kraju godine biće veći o 55 odsto bruto društvenog proizvoda - upozorio je danas Fiskalni savet.

Kako su naveli predstavnici tog tela, i budžetski deficit se povećava i na kraju 2012. godine, preći će nivo od šest odsto BDP-a. Do kraja godine će za finansiranje budžetskog deficita i otplatu glavnice prethodnog zaduživanja, biti potrebno da se obezbedi 2,5 milijardi evra novih zaduživanja do kraja godine.

Da bi se izbegla kriza javnog duga, nova vlada će odmah morati da sprovede oštre mere za smanjivanje budžetskog deficita u ovoj i u narednoj godini. Kratkoročne mere podrazumevaju zamrzavanje penzija i plata, poresku reformu koja uključuje povećanje PDV-a na 22 odsto, kao i dodatno rezanje rashoda.

(I. M./Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA