OVAKO SU SE NEKAD VOLELI SRBI I HRVATI: Dođite nam opet - na vas je sada red! (VIDEO)

Najlepšu priču doživeo je Nikola Mizdrak, ekonomista iz Zagreba, od susreta s Beogradom očekivao je samo izlet, poznanstvo sa spomenicima i savremenim tokovima života, a doživeo je ljubav

  • 18

Karavan prijateljstva Zagreb - Beograd, koji je živeo za vreme Jugoslavije, bio je tradicija, koju su Zagrepčani i Beograđani koristili da u dva dana jedni druge upoznaju sa lepotama svojih glavnih gradova. Bilo je mnogo srdačnosti i nenadanog, spontanog veselja. Sretali su se stari drugovi, sklapala se nova poznanstva, mladi su se zabavljali u pesmi i - kozaračkom kolu.

- Čestitamo vam 24. godišnjicu oslobođenja - pisalo je na prozorima 16 plavih autobusa "Kvarner-ekspresa" koji su vozili goste od Avale do Groblja oslobodilaca, od Košutnjaka do Novog Sada i Sremskih Karlovaca.

KOLINDINA IZJAVA JE SO NA ŽIVOJ RANI PROGNANIH SRBA: "Oluja je briljantna i etički čista" (FOTO)

Na sam dan 20. oktobra, na godišnjicu oslobođenja Beograda, Zagrepčane je na Petrovaradinskoj tvrđavi dočekao orkestar Janike Balaža a već posle podne našli su se na rubu grada, na onoj strani gde su ušle trupe oslobodilaca.

Iz usta gostiju i domaćina čule su se reči:

Foto: Youtube/YU O Laki Foto: Youtube/YU O Laki

Dođite nam opet - na vama je sada red - piše Jugopapir.

Aranžmanom je bilo predviđeno da gosti budu smešteni po hotelima. Stotine molbi Beograđana da prime kod sebe Zagrepčane ostale su neuslišene, jer je cilj bio da gosti što više vide i upoznaju Beograd i okolinu, Novi Sad i lepote Sremskih Karlovaca.

KAKO JE NASTAO POZDRAV "ZA DOM SPREMNI": I zašto Hrvate treba da bude sramota kad to govore

Jedini domaćini koji su uspeli da "otmu" goste bili su Bogoljub Đokić, njegova supruga i dve ćerke. Oni su Zoru Ostojić odveli kod svoje kuće u Karađorđevu 36, jer je gošća ranijih godina upoznala Avalu i sve znamenitosti Beograda pa je sada bio red da upozna i neke običaje.

Bogoljub Đokić nam ovako kazuje:

- Upoznali smo se sa Zorom prilikom prve poseta Zagrepčana, pre tri godine. Sećam se, Karavan je zastao kod aerodroma a ja sam baš tu upravo iščekivao nekog gosta koji bi me posetio. Video sam Zoru sa ćerkicom.

Printksin: Youtube/kingphilip2002 Printksin: Youtube/kingphilip2002

"Djed vam je bio p***a, vaša Hrvatska mi ide na k***c": Zbog ove kolumne ustaše kipte od besa

Zora je zadovoljna programom koji je za nju priredila porodica Đokić. Vodili su je u selo Barič, gde su u rano jutro zajedničkim naporima ispekli prase na ražnju i ostali sve do poslednjeg časa predviđenog za pokret autobusa natrag prema Zagrebu. Svakako, zakazana je bar po jedna poseta u oba pravca do onog "službenog" kada Beograđani vraćaju posetu Zagrepčanima.

Godišnjica oslobođenja budi sećanje na poslednji dan rata. Beograd je tada goreo, bio je porušen, jadan, a opet veseo i lep. Ratnicima sećanje na te dane ne bledi. Ušli su kroz razne kapije grada kao i danas posle toliko godina.

Domaćin Zagrepčanima bio je i general u penziji Milutin Pejanović, koji je kao komesar 38. divizije učestvovao u borbama za oslobođenje glavnog grada, a njegov gost iz Zagreba Radomir Marković, onda načelnik štaba 17. udarne slavonske brigade, divi se rastu slobodarskog Beograda:

Foto: Youtube/YU O Laki Foto: Youtube/YU O Laki

- Poznajem Beograd u svakom ruhu. Ušli smo onda u njega preko Banjice, Senjaka, da bismo tek posle četiri dana stigli do železničke stanice.

Upoznao sam ga i kasnije, a sada kažem: volim Beograd jer je kosmopolitski, diše duhom svih naših nacionalnosti, i uvek se osećam kao da sam njegov stanovnik. Gostoprimstvo je prva vrlina njegovih građana, a posebno me veseli briga Beograda za spomenike revolucije.

NJIHOVA LJUBAV JE POBEDILA BLOKADU GRANICE: Hrvat oženio Srpkinju, niko ih sad neće razdvojiti! (FOTO)

Dva dana autobus "Kvarner-ekspresa" vozio je goste iz Zagreba i Novog Sada. Svih 32 putnika bilo je zadovoljno kako im je Beograđanka Tatjana Lazarević, inače manekenka, objasnila značenje spomenika i mesta što su ih videli. Na rastanku, delegiran od učesnika Karavana, barba Šime je predao ljupkoj devojci poklon a zatim, uz mnogo smeha, i poljubac.

Zagrepčanka Neda Ećimović proslavila je u Beogradu svoj 25. rođendan. Neko iz njen okline je to saznao, rekao drugima i 20. oktobra uveče u "Gradskom podrumu" čitav sastav domaćina i gostiju čestitao je mladoj prosvetnoj radnici.

- Ova poseta Beogradu donela mi je mnogo divnih trenutaka. Upoznala sam mnogo ljudi. Svi su bili srdačni, lepo su nas primili i pogostili. Rekla bih još da sam zadivljena rastom Novog Beograda To je uzor novoga grada kakav treba slediti - rekla je Neda.

Foto-ilustracija: Foter/ p4nc0np4n Foto-ilustracija: Foter/ p4nc0np4n

LJUBAV SVE POBEĐUJE: Strastveni poljubac Srbina i Hrvatice je hit na društvenim mrežama (FOTO)

Najlepšu priču, čini se, doživeo je Nikola Mizdrak, ekonomista iz Zagreba, prvi put u Karavanu. Od susreta s Beogradom očekivao je samo izlet, poznanstvo sa spomenicima i savremenim tokovima života, a našao je pravu ljubav.

Upoznao se s devojkom koja je bila vodič u njegovu autobusu broj 13, sa studentkinjom psihologije Olgom Heneberg. Zbližili su se, već idućeg meseca videli u Zagrebu, a prilikom sledećeg karavana bili gosti Beograđanima u Zagrebu.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jadran

    15. avgust 2016 | 12:59

    Jedino u nekoj veštačkoj i bratskoj državi sa hrvatima srbi mogu biti srećan narod i mogu ostetit tu sreću i lepotu života u Lepoj tudjoj jer ovako sami su ništa drugo nego tužna Crna rupa.

  • Marko cg

    15. avgust 2016 | 15:02

    Bilo ne ponovilo se

  • S. S.

    15. avgust 2016 | 13:47

    Samo obmana i ništa više pokazali su koliko nas vole u 2 svetskom ratu i devedesetih godina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA