Ugalj realnost Srbije, ali ne i naša budućnost

Rudarski sektor EPS-a godišnje iskopa oko 40 miliona tona uglja iz kojeg se proizvede oko 25 milijardi kilovat-sati električne energije

  • 3

Upotreba ugla za proizvodnju električne energije je realnost Srbije, jer je to značajan resurs, ali će se ubuduće koristiti na najodgovorniji mogući način, rekao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije na stručnom skupu „Ugalj – osporavani energent“.

- Srbija 70 odsto električne energije dobija iz uglja i ugalj je naša realnost, ali nije naša budućnost. Oslonac će biti na tri prioriteta – odgovorna upotreba uglјa uz poštovanje svih evropskih ekoloških standarda, korišćenje obnovljivih izvora energije i povećanje energetske efikasnosti – rekao je Antić na skupu u organizaciji portala Balkanmagazin.

Ministar je istakao da je Srbija već implementirala EU Direktivu o velikim ložištima, a ubrzo će uslediti i Direktiva o industrijskim emisijama.

- Mi sami sebi namećemo zadatke i definišemo ciljeve za kvalitetnije i racionalnije korišćenje uglja – rekao je on.

Antić je dodao da Srbija ne može u potpunosti da zameni ugalj upotrebom obnovljivih izvora energije jer procene pokazuju da potencijali obnovljivih izvora energije u Srbiji mogu da obezbede oko 50 odsto trenutnih potreba za energijom.

Slobodan Mitrović, izvršni direktor za proizvodnju uglja u „Elektroprivredi Srbije“, rekao je da će investicioni ciklus u rudarskom sektoru EPS-a, koji je već započet, obezbediti stabilnu proizvodnju u skladu sa evropskim ekološkim standardima.

- Povećanjem organizacione i operativne efikasnosti u proizvodnji uglja, uz maksimalnu brigu za zaštitu životne sredine, EPS će biti spreman za tržišnu utakmicu u regionu i šire - rekao je Mitrović.

On je podsetio da rudarski sektor EPS-a godišnje iskopa oko 40 miliona tona uglja iz kojeg se proizvede oko 25 milijardi kilovat-sati električne energije.

- Srbija je četvrti proizvođač uglja u Evropi, koja godišnje uvozi 200 miliona tona uglja. Mi imamo rezerve uglja za narednih 50 godina i treba da ih efikasno koristimo. Produktivnost u delovima kopova sa obnovljenom opremom je na evropskom nivou – rekao je Mitrović.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ĆupričaninSWE

    8. avgust 2016 | 10:56

    Palma je grobar našeg rudarstva. Njegove mašine decenijama rade po 30 sati dnevno po našim rudnicima. Niko ne može da dođe do uglja mimo njega. To je samo jedan deo kako taj kriminalac i mafijaš uništava Srbiju. Ali on kao takav pogoduje vlastima, gde i sam koordinira. Dok je njemu njegovog pajtaša Dačića za njega nema zime.

  • Profesor

    11. avgust 2016 | 19:58

    Svaka kuća može sebi proizvoditi energiju iz pritiska, gravitacije i vodonika

  • Doberman

    12. septembar 2016 | 19:01

    nuklerka na bugarskoj granici resava problem, kako rumuni i bugari nama i mi njima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA