SATELITSKI SNIMCI OTKRILI TAJNU VOJNU BAZU: Celo ostrvo je pretvoreno u kasarnu spremnu za RAT (FOTO)

Osim hangara, poslednjih meseci na ostrvu su izgrađene i šestougaone strukture koje su vidljive iz vazduha i neidentifikovani tornjevi

  • 8

Satelitski snimci, koji su nastali krajem jula, pokazuju da je Kina najvjerovatnije izgradila ojačane hangare za avione na spornim ostrvima u Južnom kineskom moru, tvrdi američki Centar za strategijske i međunarodne studije (CSIS).

KINA UPOZORAVA STRANCE: Ne dirajte Južno kinesko more, inače će biti posledica

Hangari na ostrvu Spartli dovoljno su prostrani za bilo koji borbeni avion iz kineske vazdušne flote, tvrdi CSIS u svom izvešaju koji je potkrepljen i satelitskim snimcima.

Fotografije su se pojavile nakon što je Međunarodni arbitražni sud u Hagu presudio da Kina nema pravo da polaže istorijsko pravo na ostrva u Južnom kineskom moru preko kojeg se svake godine odvija pomorski saobraćaj i prevoz robe u vrednosti od 5 milijardi dolara.

Peking je odbacio tu presudu dok njegovi susedi - Filipini, Vijetnam, Malezija, Tajvan i Brunej, koji takođe polažu teritorijalno pravo na Južno kinesko more insistiraju na poštovanju odluke.

Foto: amti.csis.org Foto: amti.csis.org

- Jasno je da su hangari namenjeni borbenim avionima', rekao je nadležni koji je pogledao fotografije.

Kina je pak više puta naglašavala kako su objekti na ostrvu Spratli višenamenski, kao i da više služi za uobičajene potrebe nego vojne. Međutim, Amerika i kineske komšije Pekingu baš ne veruju.

Foto: amti.csis.org Foto: amti.csis.org

Osim hangara, poslednjih meseci na ostrvu su izgrađene i šestougaone strukture koje su vidljive iz vazduha i neidentifikovani tornjevi, navodi se u izveštaju CSIS-a.

Foto: amti.csis.org Foto: amti.csis.org

Kina je proteklog vikenda poslala bombardere i borbene avione u izviđanje u blizini spornih ostrva, a Japan se već požalio na njihove upade u svoje teritorijalne vode u Istočnom kineskom moru, piše Rojters.

(Telegraf.rs / Reuters/ Dnevnik.hr/ Foto: amti.csis.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Isko

    10. avgust 2016 | 13:57

    Mogu da im pljunu pod prozor. Pardon, u more , naravno kinesko.

  • Građanin

    10. avgust 2016 | 14:47

    E nema Kina pravo na ostrva koja se nalaze u Juznom Kineskom Moru. Eeeee al u Juznom Kineskom Moru. Hoce ameri da kontrolisu trgovinu a i naftu pod morem. Americka gamad, dace Bog da gledamo kako ratujete medjusobno.

  • Jeretik

    10. avgust 2016 | 17:56

    Amerikanci , sto ste slikali , slikali ste , sad mozete samo da se slikate .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA