≫ 

Otkriveno je KOME SU BILI NAMENJENI MAGIJSKI STIHOVI sa misterioznih smotuljaka pronađenih kod Kostolca!

Uloga imena asirskih, egipatskih, vavilonskih bogova sa zlatnog smotuljka sa kojim je sahranjeno najverovatnije je bila da ga zaštite u zagrobnom životu

  • 0

Dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta SANU i rukovodilac projekta Viminacijum podelio je za Telegraf nove detalje izuzetnog otkrića do kojih su na ovom lokalitetu u blizini termoeklektrane Kostolac arheolozi došli u toku prošle nedelje.

 

CRNA MAGIJA U KOSTOLCU: Usred Srbije otkrivene MISTERIOZNE ploče sa kletvama na jeziku ISUSA HRISTA

 

Reč je o dva olovna smotuljka iskopana u nekropoli koja datira između 1.800 i 2.000 godina, a u kojima su bile sakrivene dve pločice od zlata i srebra. Zlatna je ispisana na grčkom alfabetu, na aramejskom jeziku i prva saznanja su ukazivala na različita imena bogova koji su dovođeni u vezu sa verovanjima na teritoriji današnje Sirije. Druga, srebrna, još uvek krije misteriozne simbole na čije se dešifrovanje i dalje čeka.

 

MISTERIOZNE PLOČE U VIMINACIJUMU: Pronađene tajanstvene poruke na srebru i zlatu, naučnici dešifruju zagonetke

 

- Antropološka analiza nad prvim skeletom pokazala je da je u pitanju dete uzrasta od četiri do pet godina. Čak je utvrđeno je da mu je iznikao novi zubić. Utvrđeno je da dete nije bilo hronično bolesno, kao i da nije nasilno ubijeno. Uloga imena asirskih, egipatskih, vavilonskih bogova sa zlatnog smotuljka sa kojim je sahranjeno najverovatnije je bila da ga zaštite u zagrobnom životu - rekao je on i dodao da je drugi skelet pripadao ženi, starosti između 25 i 35 godina.

 

Prvobitno se sumnjalo sa su natpisi u vezi sa magijskim ritualima, odnosno da se radi o ispisanim čarolijama ili kletvama koje su ubačene u grobnicu kako bi prizvale dobre ili loše sile.

 

Naime, pretpostavljalo se da je reč o ljubavnim činima i mračnim kletvama koje su se zakopavale sa osobom umrlom nasilnom smrću, zbog verovanja da njihove duše više nemaju mira, pa imaju veće šasne da naiđu na neke demone i bogove te njima prenesu želje.

 

- Nauka je kao slagalica, te svako čitanje može da baci novo svetlo na čitavo otkriće - zaključio je Korać.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA