GDE NESTANU MILIJARDE EVRA KOJE SVAKE GODINE U SRBIJU DOĐU IZ INOSTRANSTVA? Odgovor na ovo pitanje je tužan

- Novac koji dobiju iz inostranstva potroše oni koji moraju da dopune redovnu potrošnju i oni kojima je potrebna pomoć. Niko od njih ne dobija taj novac da bi nagomilavao bogatstvo, već ga nose u menjačnicu i promene da bi kupovali šta im treba - zaključuje Madžar

  • 39

Nedavno je Narodna banka Srbije objavila podatak da je u prvih pet meseci ove godine srpska dijaspora poslala 1,1 milijardu evra rođacima u Srbiji, ali to je samo od doznaka. Procene su da je iznos koji stiže neformalnim kanalima, što u džepovima rođaka, poslatim kovertama ili na druge načine, tri do četiri puta veći. Korist od toga po državu je nikakva jer se na to ne plaća nikakav porez, a novac dobijen tim putem, građani uglavnom iskoriste za kupovinu hrane, bele tehnike ili plaćanje računa.

Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da je novac dobijen preko doznaka, samo deo novca koji uđe u zemlju iz inostranstva.

- Postoje različita mišljenja oko toga koliko novca dobijemo iz drugih zemalja, ali su najčešće procene ukupnog priliva tri do četiri milijarde. Tri četvrtine od te sume bi moglo da bude u vidu gotovine koja ide iz ruke u ruku. Ta cifra se nije promenila u odnosu na dosadašnje trendove - tvrdi Madžar.

GASTARBAJTERI U SRBIJU POSLALI 1,1 MILIJARDU EVRA za samo prvih pet meseci u 2016. godini!

Neformalno slanje novca, koje nije i nelegalno, predstavlja jednu od karakteristika, kako kaže ekonomista Aleksandar Stevanović, "ubogih zemalja koje izvoze ljude" i o tome se nerado govori. To ne znači da država od toga nema koristi.

Foto: Uprava carina Foto: Uprava carina

- Uz pomoć takvog novca peglamo trgovinski deficit i finansiramo visoku nezaposlenost u zemlji, kao i one koji ne žele da rade. Niko od prijatelja ili rođaka ne šalje novac nekome da bi štedeo, tako da on ode na osnovnu potrošnju - kaže Stevanović.

ISPOVEST GASTARBAJTERA KOJA JE ZAPALILA INTERNET: Ovako stvarno izgleda naš život "preko"

Sa tim da niko ne dobija novac da bi štedeo ili pokretao biznis slaže se ekonomista Madžar.

- Novac koji dobiju iz inostranstva potroše oni koji moraju da dopune redovnu potrošnju i oni kojima je potrebna pomoć. Niko od njih ne dobija taj novac da bi nagomilavao bogatstvo, već ga nose u menjačnicu i promene da bi kupovali šta im treba - zaključuje Madžar.

Inače, najviše novca potiče iz zemlja u kojima živi veliki deo naše dijaspore, pre svega iz Nemačke, Švajcarske, Austrije i Francuske.

(S. Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    13. avgust 2016 | 20:49

    NASI NEMOGU DA GLEDAJU DA IM RODBINA U SRBIJI KREPAVA I SALJU NOVAC KUCI I NOSE SASOBOM PRI SVAKOM ODLASKU KUCI. NOVAC SE MENJA U MENJACNICAMA A CIJE SU MENJACNICE??????!! CIJE SU VILE OD PO PAR MILIONA EURA A INOSTRANSTVA NISU VIDELI A POGOTOVO NISU RADILI????????!!!!

  • Sonja

    13. avgust 2016 | 23:32

    Menjacnice na zaradu placaju porez,na svu robu koja se kupi placa se porez,na plate radnika u menjacnicama i trgovinama,proizvodjaci i uvoznici robe takodje placaju porez. Pola tog novca zavrsi u drzavnoj kasi.

  • СРБ

    13. avgust 2016 | 23:40

    Da se u Srbiji nesto proizvodi pa da ti ljudi sto dobiju novac od svojih vani mogu da kupe srpsku robu te pare bi ostajale u zemlji, a dok uvozimo sve i sto treba i sto ne treba slaba korist od toga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA