IZBEGLIČKA KRIZA 2.0: Sprema se novi talas, migranti čekaju Erdoganov znak

"Izbeglička kriza 2.0" biće naredna faza u truljenju evropske ideje i demonstracije sporednosti EU, piše slovenački list

  • 8

Evropu će uskoro zapljusnuti novi izbeglički talas, s obzirom na najnoviji razvoj događaja na geopolitičkom planu - popravljanje odnosa između Moskve i Ankare i produbljenje podela između EU i Turske posle pokušaja puča, upozorava danas slovenački list "Večer".

Izbeglice su praktično spremne i samo čekaju da turski sultan Erdogan da znak da se oni isteraju iz Turske - navodi taj list u tekstu pod naslovom "Nema plana B", prenosi STA.

Ono što ovakav scenario čini verovatnim, ukazuje "Večer", jeste odbijanje većine evropskih lidera da Turskoj odobre viznu liberalizaciju, ali ga verovatnim čini i uspon moći turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana posle propalog puča.

Ako dođe do novog velikog talasa migranata, Austrija će pomoći Srbiji da zaštiti granice

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Još jedan razlog što Erdogan dobija na snazi jeste zbližavanje sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, što Putinu daje dodatnu mogućnost da vrši pritisak na Evropu, dodaje se u tekstu.

Povrh toga, navodi list, EU više nema jedistvenu izbegličku politiku, a interesi reapolitike su odneli pobedu nad solidarnošću.

STOPIRAJU OD ANKARE DO BEČA DA BI POMOGLE DECI IZBEGLICAMA: Dve mlade i hrabre devojke stigle u Beograd

U međuvremenu, dodaje se u tekstu, Grčka traži plan B u slučaju da sporazum između EU i Turske o izbeglicama propadne, ali EU nema takav plan, a ni slovenačka vlada.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U odsustvu pomoćnog plana, zemlje na balkanskoj migrantskoj rati, stisnute između ruskog čekića i turskog nakovnja, ojačaće svoje granice, a zemlje u koje izbeglice hrle ohrabriće tranzitne zemlje da zapečate svoje granice.

TURSKA VIŠE NIJE KANDIDAT ZA ČLANSTVO U EU: Austrijski kancelar najavio prekid pregovora o pristupanju?

"Izbeglička kriza 2.0" biće naredna faza u truljenju evropske ideje i demonstracije sporednosti EU, zaključuje slovenački list.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ионако не објављујете...

    14. avgust 2016 | 04:59

    Нека нам је Бог на помоћи ако нам ови .... доћу овде!

  • zum

    14. avgust 2016 | 06:02

    Divno

  • Boki

    14. avgust 2016 | 17:28

    CRNO NAM SE PISE OSTADE SVA TA STOKA U SRBIJI. TO JE I BUDALI JASNO

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA