PRIBLIŽAVA NAM SE SMAK SVETA: Ova godina je najtoplija u istoriji, situacija je alarmantna

Prvih šest meseci 2016. godine bili su 1,3 stepeni Celzijusa topliji od predindustrijskih vremena

  • 21

Oko 200 država u decembru je dogovorilo radikalni rez upotrebe fosilnih goriva kako bi ograničili rast prosečne svetske temperature na ispod 2 stepena Celzijusa od predindustrijskih vremena, s težnjom da on bude na 1,5 stepena Celzijusa.

TEMPERATURA RASTE PREBRZO: Evo u šta će GLOBALNO ZAGREVANJE pretvoriti Beograd i Srbiju!

Usprkos tome, čini se da će 2016. godina biti najtoplija godina u istoriji, podstaknuta i El Ninjom koji greje Tihi okean, prenosi Svetska meteorološka organizacija Ujedinjenih nacija. Prvih šest meseci bili su 1,3 stepeni Celzijusa topliji od predindustrijskih vremena, javlja Hina.

Mnogi naučnici smatraju da će granica određena u Parizu biti probijena već početkom sledeće decenije, zbog čega će sledeća debata o globalnom zagrevanju biti o tome je li moguće smanjiti globalni termostat.

TAČKA BEZ POVRATKA: Naučnike uznemirilo STRAVIČNO otkriće na Antarktiku! (FOTO)

Klimatski stručnjaci sastaće se od 15. do 18. avgusta u Ženevi kako bi pripremili izveštaj Ujedinjenih nacija o cilju od 1,5 stepeni Celzijusa, koji su zatražili svetski lideri u Parizu. Probijanje granice jedno je od važnih pitanja u pripremnim dokumentima za taj izveštaj.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Zemlje u razvoju vide probijanje granice kao izdaju bogatih država, kao i recept za još gore toplotne udare, poput onih na Bliskom istoku ove godine, kao i topljenje grenlandskog leda koji bi mogao dovesti do potonuća ostrvskih država.

SPORAZUM O KLIMI ODOBRILO 200 NACIJA: Pao dogovor o ograničavanju globalnog zagrevanja!

- Postoji rizik da je 'probijanje granice' klizava padina prema slabijoj ambiciji -  smatra Emanuel de Guzman, sekretar klimatske komisije Filipina koja predsedava grupom od 43 država u razvoju, nazvanu Forum ranjivih na klimu (CVF).

Taj pogled su zauzeli i neki atletičari na Olimpijadi u Riju, noseći natpis "1,5 – rekord koji ne smemo srušiti", što je deo kampanje koju vodi CVF, čije su članice države poput Bangladeša, Maldiva ili Guatemale.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Republikanski kandidat za predsednika SAD-a Donald Tramp izrazio je sumnju da je promena klime uzrokovana ljudskim delovanjem i najavio je da će odbaciti Pariski dogovor ako bude izabran, dok ga Hilari Klinton snažno podržava.

ČEKA NAS PAKAO NA ZEMLJI 2016: Uznemirujuće upozorenje za čovečanstvo

Granica od 1,5 stepeni mogla bi biti probijena kroz pet godina ako se nastave dosadašnji trendovi svetskih emisija staklenih gasova, u čemu predvode Kina i SAD.

(Telegraf.rs/Večernji.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veki

    14. avgust 2016 | 13:50

    Pa čačkali su vasionu pa eto sad!

  • Iju

    14. avgust 2016 | 16:05

    Meni je smak sveta sutra,stigli racuni,istice rok za porez,gore ne moze da bude

  • Johan

    14. avgust 2016 | 14:59

    Ma to lupaju nama je smak sveta dosao sa zemlje kako nas ovi politicari vode netreba nam gori smak sveta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA