≫ 

UKLONJEN PARK MIRA U KOSOVSKOJ MITROVICI: Od januara promet preko mosta na Ibru

Sa glavnog mosta na Ibru koji razdvaja Kosovsku Mitrovicu na severni – srpski i južni – albanski deo danas je uklonjen Park mira, simbol otpora građana severnog dela podeljenog grada na Ibru

  • 8

Uklanjanje Parka mira je počelo jutros u 10 časova, sa južne – albanske strane i trajalo je svega dva sata. Metalna ograda i betonske barijere koje su postavljene u oktobru prošle godine kada je započela revitalizacija glavnog mosta na Ibru su ostale, tako da se pogled sa severne strane nije promenio.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Početku radova koje je označio gradonačelnik južne Mitrovice Agim Bahtiri, politički predstavnici severne Mitrovice nisu prisustvovali.

BURNO U KOSOVSKOJ MITROVICI: Albanci najavili protest zbog podizanja spomenika knezu Lazaru

Bahtiri je rekao da je „rekonstrukcija mosta plod dogovora Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije, postignut pre godinu dana u Briselu”, kao i to da se na početak radova čekalo deset meseci zbog neslaganja oko razgraničenja opština južne i severne Mitrovice.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

On je dodao da memorandum o razgraničenju još uvek nije potpisan, ali da je postugnut dogovor.

Na pitanje novinara zašto početku radova ne prisustvuju srpski politički predstavnici Bahtiri je odgovorio, da njegov kolega “gradonačelnik severne Mitrovice Goran Rakić nije na Kosovu”.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kancelarija EU na Kosovu je saopštila da “ Obnova mosta, čija investicija premašuje 1,2 miliona evra, koju finansira Evropska unije, u velikoj meri doprineće olakšavanju kontakta ljudima u Severnoj Mitrovici, Južnoj Mitrovici i šire “.

U TRENUTKU KADA JE SVE STALO, ČUO SE APLAUZ: Vajar Miroljub Stamenković je izvajao Sv. kneza Lazara (FOTO)

U saopštenju se dalje navodi očekivanje da će most biti otvoren za pešake i vozila u oba smera u skladu sa “preporukama tehničke ocene i arhitektonskog dizajna o čemu su se obe strane dogovorile u junu prošle godine”, kao i to da će sprovodjenjem ovog sporazuma, most na Ibru postati simbol normalizacije odnosa među zajednicama na Kosovu.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MickoMobile

    14. avgust 2016 | 16:41

    Nešto meni ovde smrdi... voleo bih da grešim, ali imam neki gadan osećaj da će ovo biti samo paravan za neki skorašnji upad Šiptara u severni deo Kosovske Mitrovice... i novog velikog incidenta...

  • iskreno 2

    14. avgust 2016 | 19:09

    to je dobra vest,ali i zajednica sr.opstina treba da se sprovede o potpunosti.

  • Sokrat

    14. avgust 2016 | 17:45

    ali ime mu je srceparajuce PARK MIRA...mozda mirin park?....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA