PLATA 70.000 DINARA, PLUS HRANA: Niko neće da radi na Zlatiboru!

- Krvav je ovo pos'o, ali se i dobro zaradi. Isplati mi se da svaki dan putujem iz Nove Varoši - priča Blagoje Grbić, jedini Raškovićev radnik

  • 35

Narod kuka zbog besposlice, a niko neće da radi! Bar ne na Zlatiboru gde jedini katrandžija Radovan Rašković (46) pokušava da nađe radnike. Ne vredi mu ni to što bi ih plaćao i preko 70 hiljada mesečno.

Potrebna su mu četiri radnika, a za sad ima samo jednog. Dnevnica je kod njega 3.000 dinara, a plaćeni su i troškovi prevoza, daje dva obroka i užinu. Slobodni dan je nedelja i na svako crveno slovo, al' niko neće.

- Kuknjava na besposlicu, a ja se ubih da nađem radnike. Svi bi da zadnjice uvale u komotne fotelje, malo ko da poturi grbaču - žali se jedini katrandžija u Srbiji.

EMIRATI TRAŽE RADNIKE IZ SRBIJE: Minimalna plata 1.200 evra, a posao je neviđeno human

Niko neće da čupa borove panjeve, a i kad se pojavi ne izdrži dugo...

- Jedan je radio dva-tri dana i više se nije vratio. Drugi je izdržao do doručka. Zagrizao režanj salame i parče paradajza, pružio ruku i otišao. Još sam morao da ga vozim do autobuske stanice da bi mogao da se vrati u Priboj. Za taj posao majka mora da rodi ‘ajduka - kaže katrandžija.

Foto: Flickr/zarkodrincic Foto: Flickr/zarkodrincic

Sve što proizvede proda u Švedskoj. Ove godine je izvezao 16 tona, ali je mogao i više da je, kaže, imao više radnika.

- Krvav je ovo pos'o, ali se i dobro zaradi. Isplati mi se da svaki dan putujem iz Nove Varoši - priča Blagoje Grbić, jedini Raškovićev radnik.

POSAO DOBRO PLAĆEN, ALI MNOGO DALEKO: NASA traži radnike, evo koje su pozicije otvorene (FOTO)

Njegova katrana je jedina u regionu, a zahvaljuući katranu koji se dobija destilacijom borovih panjeva, uspeva da nahrani troje dece, suprugu, zanemoćalog oca...

Foto: Flickr/anaroz Foto: Flickr/anaroz

- Onomad mi je Šveđanin sa kojim trgujem priznao: "Mi smo bogata zemlja, nama trebaju takvi kao vi, siromašni, za prljave i teške poslove", sleže ramenima Radovan Rašković.

SVI BI VOLELI DA RADE OVAJ POSAO U HRVATSKOJ: Plata je 1.500 evra, a tek da vidite koje je zanimanje...

Ne ljuti se Radovan jer se setio kako ih je davno nadmudrio i zahvaljujući tome otpočeo biznis. Pohvalio im se u kafani pre šest godina da su sve šume i katrani na rodnoj Mokrj Gori njegovi, te ih je ubedio da mu daju novac i kaparu da im proizvede katran.

Požurio je na Zlatibor, našao plac usred šume, nabavio mašine, jer su kupci insistirali na rokovima, prenosi Blic.

- Sve što sam imao uložio sam u katranu. Bilo je dana kad sam jeo jednom dnevno, ali se odricanje isplatilo - završava svoju priču Radovan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nusknvp

    14. avgust 2016 | 22:53

    Otvorite kladionicu, tu Srbi traze leba bez motike...

  • Radnik

    15. avgust 2016 | 00:24

    Prijatelju, za taj posao i 1500 eura je MALA plata a me tih 70.000 dinara. Nije ni cudo sto nema interesovanja, kada za tu dnevnicu covek ode na gradjevinu i kao fizikalac radi troduplo laksi posao. Samo ne znam odakle smelosti da kaze, da niko nece da radi taj posao za tolike pare. Ima ljudi koji dobro znaju kakav je to posao i koliko on vredi.

  • Crnogorac

    14. avgust 2016 | 22:28

    Sta je konkretno posao radnika? Čim su 2 obroka i užina znači da se radi 12 + sati...sto 600€ i nije nešto posebna plata za toliki rad...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA