≫ 

Vernici slave mučenike koji su VASKRSLI kako bi rešili svađu među hrišćanima!

Sedam mladića se molilo bogu da spase hrišćanski rod. Oni su bili sinovi najuglednijih starešina efeskih i zvali su se: Maksimilijan, Jamvlih, Martinijan, Jovan, Dionisije, Ekzakustodijan i Antonin

  • 1

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave svetih sedam mučenika.

DANAS JE SVETIH SEDAM MUČENIKA: Samo jedan odsto Srba zna njihova imena!

Hrišćani su progonjeni za vreme cara Dekija, koji je došao u Efes i priredio veliko praznovanje u čast mrtvih idola, ali i veliki pokolj hrišćana.

Sedam mladića se molilo bogu da spase hrišćanski rod: Maksimilijan, Jamvlih, Martinijan, Jovan, Dionisije, Ekzakustodijan i Antonin. Oni su bili sinovi najuglednijih efeskih starešina.

Kada su bili optuženi kod cara, oni su se sklonili na jedno brdo iza Efesa, zvano Ohlon, i tu se sakrili u nekoj pećini. Kad je za to car saznao, naredio je da se pećina zazida.

Foto: Милан Милатовић, Facebook/Saborna Crkva Svetog Save u Njujorku - Saint Sava Cathedral in New York Foto: Милан Милатовић, Facebook/Saborna Crkva Svetog Save u Njujorku - Saint Sava Cathedral in New York

Carski dvorjani, Teodor i Rufin, potajni hrišćani uzidali su i jedan kovčežić od bakra sa olovnim pločama, na kojima su bila ispisana imena ovih mladića i njihova mučenička smrt u vreme cara Dekija.

Prošlo je od tada preko 200 godina. U vreme cara Teodosija Mlađeg (408-450) nastao je veliki spor oko vaskrsenja mrtvih jer su neki sumnjali u vaskrsenje.

Car Teodosije je bio u velikoj žalosti zbog toga spora među verncima i molio se da Bogu da pomogne ljudima da saznaju istinu.

Tada se mučenici probudiše iz sna, mladi i zdravi kakvi su i zaspali.

To čudo se razglasilo na sve strane, pa i sam Teodosije dođe sa velikom svitom da razgovara sa mladićima. Posle nedelju dana oni su ponovo utonuli u san da čekaju opšte vaskrsenje.

Car je hteo da položi njihova tela u zlatne kovčege, ali su mu se oni javili u snu i rekli mu da ih ostavi na zemlji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Strumf

    17. avgust 2016 | 16:32

    Kad bi vernici stvarno slavili svece bio bi raj na zemlji nikad rata bede bollesti vernici su vecina u svetu..pa sto nije tako....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA