≫ 

BRAVO! ALEKSA JE JEDINI STUDENT IZ SRBIJE koji je dobio punu stipendiju na prestižnom svetskom univerzitetu u Bostonu

Jedan od genijalaca koji je dobio priliku da nastavi školovanje na MIT u Bostonu upravo je mladi Aleksa, ponos Kikinde, ali i Srbije

  • 9
Aleksa Konstantinov Foto: Facebook

Da Srbija može da se ponosi mladim i pametnim ljudima najbolji je primer Kikinđanin Aleksa Konstatinov (19), koji je pre nekoliko dana dobio punu stipendiju na jednom od najprestižnijih fakulteta sveta MIT-u (Massachusetts Institute of Technology) u Bostonu

Besplatno školovanje u Kembridž gimnaziji u Srbiji

Priča o najboljem matematičaru na svetu obišla je čitav svet kada je prošle godine sa svojim timom na 56-oj Međunarodnoj olimpijadi iz matematike osvojio zlatnu medalju. O Aleksi su pisali i domaći i strani mediji jer je u oštroj konkurenciji takmičara iz čak 100 zemalja sveta sa svojom grupom osvojio četiri medalje- zlatnu, srebrnu, dve bronzane i dve specijalne pohvale. Život ovog brilijantnog matematičara od tada pa do danas, krenuo je uzlaznom putanjom, zahvaljujući mukotrpnom radu, učenju i usavršavanju Aleksa je ostvario deo svoga sna -uskoro će studirati na Univerzitetu koji je pohađalo čak 64 Nobelovca.

Za Telegraf ovaj mladi matematički genije otkriva da se tokom školovanja u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu pripremao za ovaj prestižni univerzitet, te i da je čvrsto verovao u sebe:

GENIJE IZ ČAČKA: Zadatak koji ovaj dečak reši za par sekundi, vi ne možete NIKADA! (VIDEO)

Foto: Facebook Foto: Facebook

- Dok sam razmišljao šta nakon srednje škole često sam pričao sam sa profesoricom matematike koja mi je rekla da je MIT vodeći svetski univerzitet kada je reč o primenjenoj matematici. Još tada počelo je moje interesovanje za ovaj fakultet. Sećam se da mi je profesoricica rekla da je jako teško upisati MIT, jer je jedan od najboljih na svetu i da mi je potrebna olimpijska medalja. Kada sam je osvojio, pozvao sam profesorku kako bih je podsetio na njene reči - priča nam Aleksa.

Na MIT (Massachusetts Institute of Technology) ove godine konkurisalo je 20.000 kandidata, a primljeno je svega 1.200, među kojima je i 120 studenata iz inostranstva. Jedan od genijalaca koji je dobio priliku da nastavi školovanje upravo je mladi Aleksa, ponos Kikinde, ali i Srbije. Skroman po svojoj prirodi Aleksa je svestan obaveza i kakav ga težak put očekuje:

- Nadam se da ću nadograditi znanje stečeno u Matematičkoj gimnaziji na najbolji mogući način. To je veliki uspeh za mene i nadam se uspešnom završetku ovog prestižnog univerziteta – istakao je Konstantinov.

Foto: Facebook Foto: Facebook

PRAVI GENIJALCI: Srpski matematičari osvojili pet medalja na Olimpijadi u Hongkongu

Kako nam je u ranijem intervjuu objasnio, ljubav prema matematici javila se još u Osnovnoj škola "Sveti Sava" u Kikindi kada ga je matematika očarala. Neizmernu zahvalnost, kako nam kaže duguje svojoj nastavnici Desanki Čepelnik, koja mu je pružila temelje znanja o ovoj prirodnoj nauci.

Veliki izazovi su pred Aleksom, ali poznavajući ovog brilijantnog mladića uspesi su samo logičan sled njegovog predanog učenja i rada. A da se snovi ipak ostvaruju, još jednom nam je dokazao Aleksa Konstatinov koji je jedini iz Srbije dobio stipendiju ovog prestižnog svetskog univerziteta.

(Dragana Starčević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sandra

    15. avgust 2016 | 21:35

    Bravo i srecno mladi covece !!!

  • Andja

    15. avgust 2016 | 21:40

    Boze jedna lepa vest u moru ruznih ... Aleksa , svaka ti cast .. Zelim ti puno uspeha

  • Snupi

    15. avgust 2016 | 21:31

    Bravo o ovome treba da pisete. Bravo Aleksa ti si nas ponos !!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA