Ako kupite nešto jeftinije na ULICI ili preko INTERNETA - možete u ZATVOR! Ali ima jedna CAKA koja vas može spasiti!

Za svaku robu koju kupite, a za nju ne dobijete potreban račun, sami snosite odgovornost. Ukoliko se ispostavi da je ukradena, to tretiramo kao delo prikrivanja prema Krivičnom zakonu i nakon toga pišemo krivičnu prijavu. Kazna za takvo delo može biti novčana, ali možete dobiti i kaznu zatvora do tri godine - otkriva Stešević

  • 9

Da li ste znali da ako na buvljaku ili preko interneta kupite kraden laptop, telefon, sat ili bilo šta drugo, policija može da vas privede jer ste kupili ukradeno.  I ne samo to, nakon privođenja, sleduje vam krivična prijava, a kazne za ovo delo mogu biti novčane, ali možete da završite i u zatvoru!

Svaka kupovina polovne robe na ulici je kupovina na sopstveni rizik, smatra šef odseka za suzbijanje teških krađa u PU Beograd Uglješa Stešević.

- Za svaku robu koju kupite, a za nju ne dobijete potreban račun, sami snosite odgovornost. Ukoliko se ispostavi da je ukradena, to tretiramo kao delo prikrivanja prema Krivičnom zakonu i nakon toga pišemo krivičnu prijavu. Kazna za takvo delo može biti novčana, ali možete dobiti i kaznu zatvora do tri godine - otkriva Stešević.

Evo šta sve možete da kupite na Kalenić pijaci (VIDEO)

U policiji su nam rekli da najčešće privode zbog tehničkih stvari, poput mobilnih telefona, lap-topova, tableta i drugih.

Foto-Ilustracija: Profimedia Foto-Ilustracija: Profimedia

Ukoliko već odlučite da ipak rizikujete jer je neki predmet na ulici mnogo jeftiniji, možete da probate da se osigurate tako što ćete prodavcu tražiti broj lične karte, i ime i prezime na uvid i to sačuvati. Na Buvljaku vam ne preti velika opasnost jer je tamo većina tezgi registrovana.

- Kad kupujete na ulici ne možete da znate poreklo robe, ali eventualno možete da uzmete podatke od prodavca, ako pristane da vam ih da. Broj telefona vam ne znači mnogo, jer karticu može da baci, ali možete da zapišete broj lične karte, adresu i druge podatke koje možete da prosledite policiji ako zatreba - kaže Stešević.

ŠOKIRAĆETE SE: Evo koliko košta firmirana garderoba u Beogradu! (FOTO)

Prema rečima Vere Vide iz Asocijacije potrošača ne postoji način da se zaštitite od kažnjavanja ako nešto kupite na ulici i sve što tako kupujete, kupujete na sopstveni rizik.

- Ne postoji način da se osigurate od kradene robe i samom kupovinom polovne robe praktično pomažete razvoj sive ekonomije, odnosno nelegalno poslovanje, zbog čega ste krivi - upozorava Vida.

Pozivamo vas da u komentarima napišete vaše mišljenje o ovoj temi i podelite sa nama vaša iskustva.

(S.Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CECA

    20. avgust 2016 | 07:44

    BAS BIH VOLELA DA MI NEKO KAZE GDE I STA DA KUPIM SA PLATOM OD 20000..I jos da jedem..i ostalo...

  • Milan

    20. avgust 2016 | 06:01

    Zbog nemastine, ljudi kupuju polovnu robu na buvljacima. A ako su buvljaci siva ekonomija, sto ih ne zatvaraju.

  • Bata

    20. avgust 2016 | 07:11

    Ovaj je glupander sto ovo izjavi,st a ce mi podaci pa policija zna da je ukradeno tek kad uhvati lopova i on kaze kome je prodao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA