POLA SRBIJE SE "DOPINGUJE"! Evo šta sve koristimo da bismo bili BRŽI, JAČI, IZDRŽLJIVIJI!

Iskustva ovdašnjih farmaceuta pokazuju da se najviše kupuju vitamini, ali i proizvodi na bazi žen šena i adenozid-trifosfata, koji pretvaraju hranljive materije u energiju. Ništa od pomenutog primarno ne deluje štetno, ako ga konzumirate u normalnim količinama

  • 15

Koliko puta ste posegli za vitaminima, energetskim napitkom, kafom ili tabletama za koncentraciju ne biste li ostali budni i uspeli da izgurate dan na poslu jer ste imali naporno veče? Koliko često ste uzimali nešto od toga da biste bolje spremili ispit, a da niste ni pomišljali da li vam zapravo više pomaže ili šteti vašem organizmu?

Iskustva ovdašnjih farmaceuta pokazuju da se najviše kupuju vitamini, ali i proizvodi na bazi žen šena i adenozid-trifosfata, koji pretvaraju hranljive materije u energiju, Propolis i slično. Ništa od pomenutog primarno ne deluje štetno, ako ga konzumirate u normalnim količinama.

VITAMINI

Vitamini su suplementi, odobreni za upotrebu od Ministarstva zdravlja koje, kako kaže Sonja Stojiljković, član Farmaceutske komore Srbije, sadrže štetne pomoćne supstance u granicama dozvoljenih.

Vitamin E izaziva šlog

Foto: sxc.hu Foto: sxc.hu

- Sam organizam ne prepoznaje da li vitamin uzimate iz jabuke ili suplemenata, odnosno tablete. Vitamin će svakako ispoljiti svoje korisno dejstvo, ali treba da vodite računa da se ne predozirate, pogotovo sa A i B vitaminom, kao i o količini šećera koje te tablete sadrže, pogotovo ako ste dijabetičar - upozorava Stojiljković.

Sve više od neophodnog vitamina se izbacuje iz organizma, objašnjava dr Nevenka Dimitrijević iz Doma zdravlja Voždovac.

Evo šta će da se desi s vašim telom ako prestanete da pijete KAFU

- Nema potrebe da se kljukamo  vitaminima, ljudskom organizmu je dovoljna mala količina. Jedino ako se laboratorijski dokaže da postoji manjak nekog vitamina, onda ga treba unositi, ali onako kako je doktor propisao - kaže Dimitrijević.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

KAFA

Kako dr Dimitrijević objašnjava, kafa ima stimulativno dejstvo na centralni nervni sistem i poboljšava koncentraciju.

- Kafa nema štetno dejstvo, naprotiv, svetska istraživanja su čak dokazala njeno protektivno svojstvo po sluzokožu debelog creva. Pitanje je samo kakvu kafu pijemo. Ispostavilo se da je domaća srpska kafa najbolja jer su u instant i espreso kafi veće koncentracije kofeina - tvrdi dr Dimitrijević.

Apotekar Stojiljković upozorava da sve više od dve kafe dnevno može da izazove tahikardiju i da na to treba da obrate pažnju osobe sa kardiovaskularnim problemima. Takođe, u talogu kafe ima dodatnih supstanci koje ne prijaju organizmu.

Foto-ilustracija: DeliciouslySpicy.com Foto-ilustracija: DeliciouslySpicy.com

ENERGETSKI NAPICI

Eneregetski napici sadrže još veće količine kofeina i taurina, ali u dozvoljenim količinama kod zdravih osoba. Mnogi to ne znaju, pa ih piju, često i više nego što treba.

Ona je 7 godina svaki dan pila po 4 ENERGETSKA NAPITKA! Pogledajte na šta danas liči njeno telo (FOTO)

- Ako ih pijete u normalnim količinama i umereno, ne mogu da štete. Međutim, mnogi se toga ne pridržavaju, pa otud često čujemo: "Umro je iz čista mira" - ističe Stojiljković.

Da preterano konzumiranje energetskih napitaka može preći u toksikomaniju, upozorava i dr Dimitrijević, ali i da nije loše popiti po jedno ako su velike vrućine ili ste umorni, a imate puno posla, jer je reč o osvežavajućem napitku.

Ginko zasluženo nosi status svetog drveta, jer predstaavlja jednu od retkih vrsta koje su preživele ledeno doba

SREDSTVA ZA POVEĆANJE KONCENTRACIJE

Najveći broj ovih preparata je na bazi biljke ginko-biloba i oni treba da poboljšaju vašu memoriju i kako stručnjaci smatraju, nisu štetni u propisanim količinama.

- Tablete za koncentraciju poboljšavaju prokrvljenost sitnih kapilara mozga i olakšavaju učenje i, kako i sam naziv kaže, koncentraciju. Nikako ne treba da ih uzimaju pacijenti koji piju terapiju za zgrušavanje ili proređivanje krvi - tvrdi Stojiljković.

Pomenuti preparati imaju i protektivno dejstvo jer, dodaje dr Dimitrijević, odlažu proces starenja mozga, deemencije. Ipak, jako je opasno, smatra ona, uzimati ih sa Aspirinom ili u većim količinama jer izazivaju nesanicu.

Saveti farmaceuta i lekara su da koristite, pre svega, biljne preparate, vitamine, minerale i preparate za jačanje imuniteta, poput Omega masnih kiselina, Propolisa...

(S.Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mama

    17. avgust 2016 | 22:02

    Energetski napitci jako stetni za srce nije cudo sto dosta mladjih osoba ima infarkt kad se stalno drmaju ovim picima jos u kombinaciji sa alkoholom prave haos u organizmu. Na zapadu su zabranjeni kupovati djeci kao i alkohol do 16 godina

  • ÔDragan

    17. avgust 2016 | 22:21

    U turskoj je turska kafa u srbiji je domaca srpska kafa,ostalo je ekspreso

  • Dino

    17. avgust 2016 | 21:34

    Ne postoji srpska Kafa,postoji samo turska Kafa a sve ostalo su esspreso kafe,kahve ili kave

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA