≫ 

OPERACIJA DOJKI O TROŠKU DRŽAVE: Ženama koje su pobedile rak besplatna rekonstrukcija grudi

- Prihvaćena je inicijativa udruženja žena koje su operisane od raka dojke i kojima je odstranjena dojka, da im se na teret obaveznog osiguranja obezbeđuje korekcija druge dojke - naglasila je Slađana Ðukić, pomoćnica ministra zdravlja

  • 2
Rak dojke Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos

Izabrani lekar ubuduće će moći pacijentima da otvori dvostruko duže bolovanje - do 60 dana, dok će ženama obolelim od raka, kojima je odstranjena dojka, ubuduće rekonstrukciju ili korekciju dojki plaćati država.

To su samo neke od novina predviđene nacrtom Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji bi pred poslanicima u parlamentu trebalo da se nađe na jesen, a od 1. janura naredne godine da počne da se primenjuje.

POSLE ANĐELINE DŽOLI: Sve više žena u Srbiji preventivno uklanja DOJKE i JAJNIKE!

Predloženo je i da osnov za naknadu zarade tokom bolovanja bude prosečna plata u prethodnih 12 meseci, a ne kao do sada - poslednja tri meseca, a razlog su, kako se navodi, uočene zloupotrebe.

Dato je ovlašćenje izabranom lekaru da može da utvrdi dužinu privremene sprečenosti za rad i pravo na bolovanje do 60 dana. Za taj period isplata će ići kao i do sada, prvih mesec dana na teret poslodavca, a od 31. dana će ta obaveza preći teret RFZO - rekla je Tanjugu pomoćnica ministra zdravlja Slađana Ðukić.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ona dodaje da je predloženim izmenama zakona data mogućnost lekaru specijalisti da može da izda uput za stacionarno lečenje pacijenta, ako proceni da je to potrebno. Definisan je i paket zdravstvenih usluga ili broj i vrste pregleda, analiza i intervencija, što do sada nije bilo prezicirano, a regulisano je i uvodenje dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, koje bi pokrilo usluge koje nisu u obaveznom zdravstvenom paketu.

Od jeseni OD IZABRANOG LEKARA 60 DANA BOLOVANJA?

Novina je i da će žene kojima je zbog karcinoma uklonjena jedna ili obe dojke, ubuduće rekonstrukciju ili korekciju dojki dobiti o trošku države.

Prihvaćena je inicijativa udruženja žena koje su operisane od raka dojke i kojima je odstranjena dojka, da im se na teret obaveznog osiguranja obezbeđuje korekcija druge dojke - naglasila je Ðukić.

Tokom boravka u inostranstvu predlog je da Republički fond za zdravstveno osiguranje plaća troškove hitne medicinske pomoći pružene u inostranstvu, u slučaju da pacijent pre odlaska na put nije nabavio potvrdu o korišćenju zdravstvene zaštite.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

- Akcenat je stavljen i na palijativno zbrinjavanje, koje sada po nacrtu zakona o zdravstvenom osiguranju ide 100 odsto na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja i pruža se osiguranim licima, bez obzira na činjenicu da li im je overena zdravstvena knjižica ili ne - kazala je Ðukić Tanjugu.

BILA SAM UVERENA DA NIKAD NEĆU DOBITI RAK: Ispovest Beograđanke kojoj je promakla izraslina koja je mogla da je košta života!

Ona navodi i da je Zakon o zdravstvenom osiguranju jedan od sistemskih zakon i ovih dana je predviđeno da uđe u proceduru organizovanjem javne rasprave, gde će svi zainteresovani moći da dostave svoje predloge i mišljenja kako bi se eventualno predlog korigovao.

- Zakon ovih dana ulazi u proceduru. Minimalni rok za javnu raspravu je 20 dana, zatim ide pred poslanike u parlament i do kraja godine bi zakon trebao da bude usvijen - zaključila je pomoćnica ministra zdravlja Slađana Ðukić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jaaaa

    17. avgust 2016 | 23:34

    Ne razumem bas sta to drzava ima nameru da placa pacijentkinjama kojima je zbog kancera odstranjena dojka jer se rekonstrukcija i do sad radila na teret zdravstvenog

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA