Neispravna voda za piće u gradu u Srbiji

Analizirano je 80 uzoraka vode za piće u kikindskoj opštini, a analiza hemijske ispravnosti vode je pokazala da nijedan uzorak ne odgovara Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće

  • 8

Voda za piće u Kikindi nije higijenski ispravna zbog povećane koncentracije amonijaka, rezultati su analize Zavoda za javno zdravlje Kikinde.

UPOZORENJE ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVLJE: Neispravna voda sa javnih česmi u Boru

Tokom prethodnog meseca analizirano je 80 uzoraka vode za piće u kikindskoj opštini, a analiza hemijske ispravnosti vode je pokazala da nijedan uzorak ne odgovara Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće.

U okviru periodičnih analiza, u gradu i okolnim selima utvrđena je povećana koncentracija bora, arsena i natrijuma.

ZAŠTO, POBOGU? Voda u Pančevu i posle tri dana nije za piće!

Procena mikrobiološke neispravnosti vode za piće je u gradu 27,08 procenata neispravnih uzoraka, a u selima 25 odsto, što je znatno više u odnosu na prethodni mesec.

Doktorka Sanja Brusin Beloš iz Zavoda za javno zdravlje Kikinde rekla je kako bi jedino pravo rešenje bila izgradnja fabrike vode koja bi rešila problem.

- Od kad je vodovoda u Kikindi, voda je takva, nama treba fabrika vode, kada bismo to imali, ona bi očistila sve te neispravnosti - kaže Brusin Belosh.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Izgradnja fabrike planira se od devedesetih godina, a kako u gradskoj upravi kažu, poslednji projekat u okviru vladinog programa vodosnadbevanja i odvođenja otpadnih voda u opštinama srednje veličine u Srbiji, kojim je predviđeno rešavanje problema pijaće vode u pojedinim lokalnim samoupravama, ima veliki potencijal da uspe.

Program se odvija u okviru bilateralne saradnje sa Nemačkom, finansira ga razvojna banka KfW a pod nadzorom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a tačan rok za njegovo izvršenje biće poznat krajem godine.

- Moja gruba procena je da završetak projekta možemo očekivati u naredne tri godine, ali to treba da se uzme sa rezervom - kaže za Tanjug Nemanja Đukić, zamenik gradonačelnika Kikinde.

(Telegraf.rs / Tanjug / Beta)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    18. avgust 2016 | 16:20

    U skoro celoj opstini pancevo voda je boje urina i jako smrdi,navodno je ispravna. Medjutim u okolnim selima uzorci se uzimaju sa bunara,na koja su povezane iskljucivo skole,vrtici,mesne zajednice...gde je voda ispravna,a ostatku stanovnistva se serviraju lazne price. Situacija jednom prilikom u jednom vecem selu,kada su povodom neispravne vode bile obavestene samo farme. Dodjose kokoske,krave i ostale zivuljke bitnije od ljudi. Neozbiljnos,ko bi rekao pre 10ak godina da cemo danas kupovati obicnu pijacu vodu.

  • bljak

    18. avgust 2016 | 16:25

    I mi u Paracinu ne pijemo vec poduze izvorsku vodu vec bunarsku a kad padne kisa kao juce uglavnom imamo stomacnih problema i NIKOM NISTA!

  • Miki

    18. avgust 2016 | 17:04

    Mi smo zato kupili uredjaj za preciscavanje vode, i sad smo mirni, voda je odlicna, nosimo je povremeno na analizu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA