≫ 

Rasistički ispad srpske umetnice digao ceo svet na noge!

Umetnica performansa napisala: Izgledaju kao dinosaurusi. Oni su jako čudni i drugačiji, treba ih tretirati kao živo blago

  • 8

U iščekivanju knjige Walk Through Walls, zbirke memoarskih zapisa Marine Abramović, koja bi trebalo da se pojavi u oktobru, javnost je opet ustalasao skandal izazvan izjavom umetnice performansa.

3 PUTA SAM ABORTIRALA: Šokantna ispovest Marine Abramović! (FOTO)

Marinin komentar, označen kao rasistički, pokrenuo je lavinu komentara i polemika, a tiče se australijskih starosedelaca Aboridžina, koje je opisala "ne baš biranim rečima", prenose Novosti.

- Izgledaju kao dinosaurusi. Oni su jako čudni i drugačiji, treba ih tretirati kao živo blago. Ali ne tretiraju ih tako. Istovremeno, kada ih tek upoznate, morate da se potrudite. Pre svega, u očima zapadnjaka oni grozno izgledaju - napisala je između ostalog umetnica.

Ovaj citat je izazvao burne reakcije. Na "Tviteru" se pojavio i hešteg #TheRacistIsPresent (rasista je prisutan, kao parafraza naziva kultnog Marininog performansa u MoMA).

Marina je brzo reagovala i na "Fejsbuku" objasnila kako je reč o njenim dnevničkim zapisima koji se neće naći u finalnoj verziji knjige. Poručila je da su citirani delovi njena inicijalna reakcija koja ne predstavlja njene današnje stavove.

Printskrin: Facebook / Marina Abramovic Printskrin: Facebook / Marina Abramovic

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana92

    19. avgust 2016 | 13:09

    Šta je loše rekla... Rekla je da su kao dinosaurusi aludirajići na to da je nacija stara. To što je rekla da oni u očima stranaca izgledaju loše ne znači da i ona misli da tako izgledaju. Ona je umetnica koja se baš bavi meditacijom i stvarima poput njih tako da ove izjave nikako nisu na mestu

  • victoria

    19. avgust 2016 | 13:12

    Ne zvuci u pravom smislu rasisticki. Oni zaista drugima tako na prvi pogled izgledaju, kultura zaustavljena u vremenu. Po nasim standardima nisu lepi. Ne radi se o tome sto su druge rase. Po izgledu zaista odstupaju od estetskih normi svih drugih rasa. To ne znaci da ih neko mrzi. Cinjenica je da kod nekih naroda ima vise lepih osoba, negde su muskarci a negde zene u prednosti, i o tome postoje liste na Internetu.

  • Crna Gora

    19. avgust 2016 | 13:37

    A na sto ti lice Milo i DPS ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA