OTKRIVENA TAJNA OHRIDSKOG BISERA: MISTERIOZNI RUS prodao recept, a zatim je PRONAĐEN MRTAV! (FOTO)

Od tada, punih 89 godina, te dve porodice prenose tajnu s kolena na koleno samo muškim pokolenjima i izrađuju pravi ohridski biser

  • 0

Porodice Filevi i Talevi su najpoznatiji proizvođači ohridskog bisera i konačno su rešili da progovore. Oni će pred kamerama u dokumentarnom filmu, čije je snimanje počelo, otkriti tajnu dugu 89 godina o tome kako se pravio čuveni ohridski biser, koji krasi vratove krunisanih i nekrunisanih dama.

STRAŠNA TAJNA MONSTRUMOVE MAJKE: Dobro je poznavala Draganu Stanković, koju je njen sin VLADICA ubio!

Film obrađuje period od 1924. do 1930. godine, kada je poznati ruski emigrant, belogardejac, Jovan Subanović predcima porodice Filevi i Talevi za samo 24 napoleona prodao tajnu pravljenja veštačkih bisera. Njega u dokumentarcu igra Vlado Jovanovski, a pojavljuju se i drugi poznati makedonski glumci.

Printskrin: Youtube Printskrin: Youtube

Film bi trebao da bude gotov do kraja ove godine, a do tada će se nagađati kako se izrađuju originalni ohridski biseri.

Poznato je da ohridski biser ne nastaje u školjci. Od krljušti endemske ribice plaštice, koja živi samo u Ohridskom jezeru, pravi se emulzija. Da bi se dobilo nekoliko litara emulzije, od koje se zatim pravi sedef, potrebno je nekoliko tona plašice. Sve ostalo će ostati tajna sve dok se ne pojavi dokumentarni film.

(VIDEO) Ovo je danas najčuvanija tajna Srbije

U njemu će biti obrađen deo istorije i misterije pravljenja pravog bisera.

Prema predanju koje se prenosilo s kolena na koleno, daleke 1927. godine u Ohridu se obreo izvesni Jovan Subanović, koji je tvrdio da je Rus.

Printskrin: Youtube Printskrin: Youtube

NAJVEĆA TAJNA BRANĐELINE: Slavnoj pevačici zamalo izmakla uloga koja je spojila Anđelinu Džoli i Breda Pita! (VIDEO)

Bio je povučen i ćutljiv, a dane je provodio uz jezero, sa ribarima. Sa njima je retko razgovarao, ali je pažljivo zagledao ribu koju su izvlačili iz jezera. Jednog dana misteriozni Jovan zbunio je ribare kad ih je zapitao da li bi mu prodali krljušt plašice, sitne ribe blještave krljušti. Ribari su krljušt bacali, a plašicu prodavali najsiromašnijim sugrađanima.

OTKRIVENA NAJVEĆA TAJNA IVE ANDRIĆA: Ko je glavni junak njegovih dela i kome su ZAISTA posvećena? (FOTO) (VIDEO)

Foto: Facebook/Originalen Ohridski Biser- Filevi Foto: Facebook/Originalen Ohridski Biser- Filevi

Čudni stranac danima je skupljao bačenu krljušt, a onda se posle više dana pojavio držeći u rukama sjajnu bisernu ogrlicu za koju je rekao da ju je napravio od krljušti plašice. Tu tajnu je preneo porodicama Filevi i Tanev. Trebalo je i trećoj, ali je iznenada mrtav pronađen pored obale jezera.

Foto: Facebook/Originalen Ohridski Biser- Filevi Foto: Facebook/Originalen Ohridski Biser- Filevi

Lekari su zabeležili da je ubijen, a policija nikad nije pronašla ubicu, niti je uspela da otkrije motive zločina.

Od tada te dve porodice, punih 89 godina, prenoseći tajnu s kolena na koleno samo muškim pokolenjima, izrađuju pravi ohridski biser.

Ova dugo i strogo čuvana tajna krajem godine će se pojaviti na filmskim platnima, prvo u Ohridu i Makedoniji, a potom i širom sveta. Film finansiraju porodice Filevi i Tanev u koprodukciji sa braćom Draganom i Nikolom Kumovi, koji i režiraju film.

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA