SIMBOL EVROPSKOG UJEDINJENJA: Na ovom ostrvu kroji se nova sudbina EU (FOTO)

Ventotene je izabran zbog njegovog simboličkog značaja kao mesta na kojem su dva italijanska intelektualca tokom Drugog svetskog rata napisala uticajni manifest kojim pozivaju na evropsko političko ujedinjenje

  • 0

Evropski čelnici Mateo Renci, Angela Merkel i Fransoa Oland pokušaće da daju nov podsticaj Evropi koja je u krizi identiteta, sastankom u ponedeljak posle podne na ostrvu Ventotene, simbolu evropskog federalizma.

NOVA EVROPA: Italija zauzima mesto Britanije na čelu EU, zajedno sa Nemačkom i Francuskom

Italijanski premijer Renci treba oko 16 sati da dočeka nemačku kancelarku Merkel i francuskog predsednika Olanda i s njima da otputuje na ostrvo između Rima i Napulja gde bi troje čelnika trebalo da pronađu nadahnuće na grobu Altiera Spinelija, autora "Manifesta iz Ventotenea", kojim je zagovarao federalnu Evropu.

Ostrvo Ventotene služio je kao zatvor za jednog od otaca utemeljitelja Evrope.

Između 1941. i 1943. fašistički režim služio se tim ostrvom kao egzilom za političke protivnike, većinom komuniste. U dve godine je 2.000 zatvorenika prošlo kroz ćelije zatvora Santo Stefano na Ventoteneu.

Foto: Wikimedia / Jon Worth Foto: Wikimedia / Jon Worth

Među njima bio je Altiero Spineli, novinar i komunistički aktivista. Godine 1927. bio je osuđen na 16 godina zatvora jer je kritički pisao o dolasku Benita Musolinija na vlast. Bio je prebačen na ostrvo 1941., gde je tajno napisao "Manifest iz Ventotenea" koji istoričari smatraju jednim od osnova evropskog federalizma.

Tekst puna naziva "Za slobodnu i ujedinjenu Evropu. Predlog manifesta" pisao je na cigaretnom papiru i skrivao u kutiji s dvostrukim dnom pa ga tajno prebacio na kopno gde se od 1943. godine ilegalno delio.

Danas je zatvor zapušten i mogao bi se srušiti. Renci je u februaru najavio ulaganje 80 miliona evra iz javnih fondova za obnovu kompleksa koji želi da pretvori u mesto kulture i obrazovanja za mlade Evropljane.

Foto. WIkimedia /  NormanEinstein Foto. WIkimedia / NormanEinstein

Britanski referendum o izlasku iz Evropske unije (Bregzit) i njegove posledice po budućnost Evropske unije vrlo je brzo čelnike Nemačke, Francuske i Italija nateralo na zajednčki sastanak te su se u Berlinu 27. juna zauzeli za to da se Evropi da "nov podsticaj".

Britanska odluka da napusti EU "politički je poraz" za Evropu i trebala bi biti "divovski poziv na buđenje" za EU koja se mora brzo reformirati, utvrdio je krajem jula Renci.

Kao još jedan simboličan gest, tri lidera će završnu konferenciju za novinare održati, kako je planirano, na italijanskom nosaču aviona "Garibaldi", koji je deo misije EU na Sredozemnom moru.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Sastanak u ponedeljak na sredozemnom ostrvu odvija se tri nedelje pre vanrednog evropskog samita o Bregzitu 16. septembar u Bratislavi.

Suočena sa egzistencijalnim rizicima, Merkel želi da učvrsti "bolju Evropu", dok Renci želi da Italija ima snažniji glas u oblikovanju budućnosti Unije posle Bregzita, a Oland, kako je rekao francuski izvor, želi da investicioni plan EU bude udvostručen.

(Telegraf.rs / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA