≫ 

(UŽIVO) Pratite kako zemljotresi udaraju od Italije do Srbije (FOTO) (VIDEO)

Zamenik direktrora Republičkog seizmološkog zavoda Branko Dragičević drugi najsnažniji udar u Italiji jačine 5,4 po Rihteru uporedio sa onim u Kraljevu iz 2010. godine

  • 6

Nakon razornog zemljotresa jačine po 6,2 Rihteru u centralnoj Italiji u mestu Norcia, na 72 kilometara od Peruđe, u kome je prema poslednjim informacijama stradalo 37, a kao nestalo se vodi više 0d 150 osoba, usledili su nešto blaži potresi i podrhatavanja tla širom Evrope.

(UŽIVO) (LIVESTREAM) LJUDI ZAPOMAŽU ISPOD RUŠEVINA: Zemljotres potresao nekoliko gradova u Italiji, broj mrtvih se popeo na 38 (FOTO) (VIDEO)

Stravičan zemljotres, koji je razrušio Umbriu, poznati istorijski deo Italije, dogodio se na dubini od 10 km tačno u 3.36 sati, a već u 5.57 sati manji potresi osetili su se u zapadnoj Turskoj i u 7.29 u Sloveniji a zatim i u Dalmaciji i Švajcarskoj. Američka geološka služba (USGS) zabeležila je potrese i u Dalmaciji, zbog kojih je podrhtavalo posuđe i tresli su se prozori.

OVDE možete pratiti sve potrese koji se trenutno dešavaju na tlu Evrope.

Geolozi sada najavlju i seriju manjih potresa nakon ovog velikog u Italiji koji će trajati danima. Zemljotes se zapravo dogodio u plitkoj rasednoj zoni Apenina, lancu planina koje formiraju kičmu italijanske "čizme".

STRAVIČAN ZEMLJOTRES POGODIO ITALIJU: Srušeno mnogo zgrada, ima mrtvih! (FOTO) (VIDEO)

Međutim, iz RSZS izdali su saopštenje da bojazan od sličnih nepogoda u Srbiji ne postoji.

- Seizmička opasnost je nepromenjena na globalnom nivou, iako nam se ponekad čini da je povećana ili smanjena. Na ovim prostorima su se događali zemljotresi magnitude i do 5.9 stepeni po Rihteru, ali zbog ovog zemljotresa u Italiji, nema opasnosti za Srbiju - rekao je zamenik direktrora Republičkog seizmološkog zavoda Branko Dragičević.

Foto: Tanjug/AP/ANSA Foto: Tanjug/AP/ANSA

On je objasnio da za našu zemlju nema opasnosti zbog potresa u Italiji, jer se na ovim prostorima ne događaju tako snažni zemljotresi, i dodaje da je pogođeno područje, ipak, dosta udaljeno od nas, iako obe zemlje pripadaju mediteranskom regionu, koji je drugi na svetu po količini seizmičke energije.

Foto: Tanjug/AP/ANSA Foto: Tanjug/AP/ANSA

Nakon glavnog, registrovano je više od 100 naknadnih udara, a između 50 i 60 njih bilo je magnitude veće od tri stepena po Rihteru, navodi Dragičević.

- Najsnažiji naknadni udar registrovan je 4.43 sati, od 5,4 stepena po Rihterovoj skali. Poređenja radi, to je udar iste jačine kao i zemljotres u Kraljevu 2010. godine - naveo je Dragočević.

Konzul Ambasade Srbije u Italiji Ljiljana Zarubica saopštila je da među žrtvama zemljotresa za sada nema srpskih državljana.

Foto: USGS Foto: USGS

- Bilans žrtava se još uvek ne zna. Za sada se govori o ukupno 11 žrtava, i to u nekoliko mesta - Amatriče, Arkvata del Tronto, Akumoli i Peskara del Tronto, dok gradonačelnik Akumulija na prvom programu radija RAI 1 govori o stotinama nestalih. U ovom momentu nemamo potvrdu da se među do sada pronađenim žrtavama nalazi neko od naših državljana. Nastojimo da stupimo u kontakt sa organima civilne zaštite da bismo ustanovili da li među povređenima, poginulima ili nestalima ima naših državljana - rekla je Zarubica i istakla da Ambasada, od prve informacije o zemljotresu, prati sve aspekte katastrofe i u kontaktu je sa nadležnim italijanskim organima.

Takođe, Ambasadu Srbije u Italiji do sada nisu iz Beograda kontaktirale porodice naših građana koji borave u Italiji.

Zemljotrese možete pratiti uživo OVDE.

Video o posledicama katastrofalnog zemljotresa u Italiji pogledajte ovde:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Делија

    24. avgust 2016 | 14:14

    Бог види све! Нама је био земљотрес кад су нас бомбардовали,кад су признали Косово. Не ситим се,али Бог све враћа!

  • Niš

    24. avgust 2016 | 17:32

    Uhvatio čizmu grč !

  • Pera

    25. avgust 2016 | 13:49

    Aviano.Samo u vazdusnu bazu .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA