• 8

GENIJALNI LAZAR JOVANOVIĆ, TESLA 21. VEKA: Stvorio sistem daljinskog navodnjavanja koji će osvojiti svet! (FOTO)

U programiranju sistema pomogao mu je dugogodišnji prijatelj, Zoran Đukić - student Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu

  • 8

Mladi genije i proizvođač lešnika Lazar Jovanović (24) iz Malog Zvornika došao je na genijalnu ideju - stvorio je sistem daljinskog navodnjavanja (Smart Watering sistem) putem SMS poruke.

Na porodičnom imanju u Malom Zvorniku, Lazar je zasadio lešnike, ali zbog obaveza na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, Lazar nije bio u mogućnosti da fizički radi na svom imanju. Pošto je lešnicima potrebna određena količina vode kako bi doneli kvalitetan i dobar plod, Lazar je morao da smisli sistem koji bi mu pomogao oko navodnjavanja. Tada mi je sinula ideja - priča za Telegraf mladi pronalazač:

- Pitao sam se kako mogu da zalivam svoju parcelu ako sam fizički u Novom Sadu, u kom živim i radim? Tražio sam na tržištu proizvod koji bi mi omogućio takav način zalivanja i nisam mogao da ga pronađem. Iskoristivši znanje sa fakulteta krenuo sam samostalno da rešavam problem daljinskog navodnjavanja. Na tom putu, pri programiranju sistema pomogao mi je dugogodišnji prijatelj, Zoran Đukić - student Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, koji trenutno završava master studije.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Međutim, u početku nije sve išlo po planu, priča nam Lazar:

- Pošto na parceli nemam priključak za električnu energiju, a samim tim ni internet, morao sam napraviti sistem kojim bi se upravljalo nekim drugim putem. Tada mi se javila ideja o upravljanju preko SMS poruka. Razvio sam sistem za daljinsko navodnjavanje nad kojim se upravljanje i nadzor vrši putem SMS poruka. Kada sam krenuo u rešavanje problema navodnjavanja na tom putu naišao sam na prepreku da SMS porukama programiram trajanje zalivanja, a sistem kada odradi ciklus ugasi zalivanje i pošalje mi SMS poruku da je zalivanje završeno.

Smart Watering sistem funkcioniše tako što može daljinski uključivati i isključivati pumpe bilo koje snage, kao i elektroventile koji bi mogli da zalivaju različite i odvojene parcele.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Foto-ilustracija: pixabay.com

Lazar kaže da u svakom momentu ima uvid u stanje vlažnosti zemljišta i nivoa vode u rezervoarima. Isto tako, ako u bilo kom momentu vlažnost zemljišta postane niska, sistem automatski šalje SMS poruku da je vlažnost niska. Isto je i sa nivoom vode. Ukoliko u nekom trenutku nivo vode opadne ispod određene vrednosti sistem automatski šalje obaveštenje SMS porukom.

Dobra strana ovog sistema je što je primenjiv kako za male proizođače, tako i na velike voćarske i povrtarske zasade i plastenike. Prednost ovoga sistema je ogromna, ističe Lazar:

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

- Zamislite samo da svaki dan morate da putujete više desetina kilometara do vaše parcele, tamo zalivanje par sati i da se vraćate nazad. Sada se sve to menja, Smart Watering sistem daljinskog zalivanja sad sve radi umesto vas. Ušteda u vremenu i novcu je ogromna.

Preko Facebooka ćemo uskoro slati i SMS poruke

Lazar je apsolvent na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, na odseku za elektrotehniku i računarstvo na smeru za energetsku elektroniku i električne mašine.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Foto-ilustracija: pixabay.com

Lazar kaže da ukoliko se nastavi ovim tempom, jer je potražnja za proizvodom koji se već nalazi na tržištu sve veća, neće brinuti o pronalaženju posla, jer ga je sam sebi stvorio.

SMS ĆE POSTATI ISTORIJA? Na Facebook Messengeru i WhatsAppu se za dan pošalje 60 MILIJARDI PORUKA

Ovaj vredni mladić u slobodno vreme najviše voli da vozi bicikl, a na pitanje da li budućnost planira van granica svoje zemlje, Lazar tvrdi:

- Ne bih želeo da napuštam svoju zemlju, želim ovde da ostanem, primenim svoje znanje i nastavim karijeru - kaže Lazar Jovanović.

(Dragana Starčević)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Divna Maksimović

    Čestitam od sveg srca piśtovani Lazare J.Takođe črstitke mojoj dragoj koleginici Vaji koja te tako panetnog rodila.

  • Divna Maksimović

    Čestitam od sveg srca piśtovani Lazare J.Takođe črstitke mojoj dragoj koleginici Vaji koja te tako panetnog rodila.

  • KOBRA

    ISKRENO NISTA NOVO NIJE SMISLIO STO VEC NEPOSTOJI JA PALIM NORVESKI SISTEM GREJANJA U MOJOJ KUCI BILO GDE DA SE NADJEM NA ZEMALJSKOJ KUGLI PLUS SVE TO MOGU DA KONTROLISEM KAKO OD TEMPERATURE TAKO I KOJI CU RADIJATOR UPALITI A KOJI UGASITI STO BI BIO PROBLEM TO ISTO PRIMENITI KADA JE NAVODNJAVANJE U PITANJU. :)

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima