U ovom srpskom gradu postoji ulica koja VODI PRAVO NA KRAJ SVETA! (FOTO)

Kada se ide iz centra grada, pa pravo Ulicom Đorđa Vajferta ka severu, stiže se do "kraja sveta" i to za samo desetak minuta šetnje

  • 12
nedaleko od kraja sveta,panorama grada, centar grada Foto: Telegraf

Samo u jednom gradu u Srbiji može se, šetnjom do kraja jedne od centralnih gradskih ulica, stići na sam "kraj sveta".

BIZARAN OBIČAJ TIPIČAN ZA SRBE: Zašto naš narod "voli" da SAHRANJUJE ŽIVE LJUDE?!

Tu se, samo u ovom gradu, može uživati u pogledu na velelepno, najveće veštački stvoreno udubljenje u Evropi. U pitanju je grad Bor.

"Krajem sveta" Borani nazivaju površinski kop koji je nastao eksploatacijom rude bakra tokom 20. veka. Danas se ovo udubljenje postepeno zatrpava, ali je i dalje jedinstveni industrijski pejzaž.

- Kada se ide iz centra grada, pa pravo ulicom Đorđa Vajferta ka severu, stiže se do "kraja sveta" i to za samo desetak minuta šetnje. Ulica se praktično tu završava, a još koji korak napred stiže se do ogromne jame, jedine takve u Evropi. Ona je nekada bila brdo koje je krilo bakar i zlato. To je u isto vreme kraj grada sa severne strane. Možete samo da se okrenete pa nazad, u grad. Zbog toga smo ga mi Borani u šali prozvali "kraj sveta", u smislu da je kraj našeg, gradskog, borskog sveta. To je nešto što pokazujemo svima koji nam dođu u goste - kaže Boranin Dragan Ilić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ulica Đorđa Vajferta kojim se stiže na "kraj sveta" dobila je ime po srpskom industrijalacu nemačkog porekla, koji je bio i guverner Narodne banke. Bio je i finansijer otvaranja rudnika 1903. godine. U ovoj pitomoj ulici i dalje su male kuće u kojima su stanovali stranci koji su radili na počecima razvoja rudnika. Ima i velelepnih zgrada gde su živeli inženjeri i čelni ljudi rudnika, koji su zbog ovog posla u Bor stigli iz Francuske, Češke, Italije. Rudarski kop kojim se završava ulica je iznenađenje jer se do njega stiže pitomom idiličnom ulicom punom starih kestenova i načičkanom kućama sa početka 20. veka.

Nedaleko od "kraja sveta" je i današnji Rudarsko - metalurški fakultet, zgrada podignuta 1928. godine, a tada je bila francuska kasina.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Na borskom "kraju sveta", odnosno na površinskom kopu snimljene su scene nekoliko filmova, "Čovek nije tica", "Osvajanje sloboda", "Na putu za Katangu", "Čarlston za Ognjenku", "SOS - spasite naše duše".

Površinski kop je jedna od atrakcija borskog turizma, pored kafića u jami borskog rudnika, na dubini od 400 metara ispod površine zemlje.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Eksponati rudarske, metalurške i mašinske opreme izloženi su po celom gradu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

(M. Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuki

    26. avgust 2016 | 22:53

    Nema ni bankine, nema ni upozorenja, ko nezna, pravo u jamu..

  • ILLNINO

    27. avgust 2016 | 00:37

    Grad gde su stumfovi u plavom na svakom cosku , sa radarima vise nego sami gradjani Bora.

  • Lfobgd

    26. avgust 2016 | 22:11

    Centar Srbije Bor

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA