"Preletači" pomogli DS i SPS da formiraju vlast u Leskovcu

Lokalna vlast formirana je uz pomoć četvoro odbornika koji su na poslednjim izborima nastupili na listi URS, kao i odbornice koja je napustila DSS

  • 1

Predsednik leksovačkog odbora Demokratske stranke Slobodan Kocić ponovo je gradonačelnik Leskovca. Na današnjoj konstitutivnoj sednici, osim gradonačelnika, izabaran je predsednik lokalnog parlamenta Živojin Stefanović, njihovi zamenici, zatim članovi Gradskog veća, kao i sekretar Skupštine grada.

Odbornici Srpske napredne stranke, Demokratske stranke Srbije, Ujedinjenih regiona Srbije, Jedinstvene Srbije i Nove Srbije, koji sebe nazivaju "Spasovdanskom koalicijom", nisu prisustvovali konstitutivnoj sednici.

Slobodan Kocić je gradonačelnik Leskovca bio i tokom prethodne tri godine, a Stefanović je i do sada obavljao funkciju predsednika Skupštine grada. Zamenik gradonačelnika biće Miodrag Miladinović iz Demokratske stranke, dok je za zamenika predsednika gradskog parlamenta izabrana Slađana Mladenović, članica Narodne partije.

Na konstitutivnoj sednici izabrano je i 11 članova Gradskog veća, dok je za sekretara Skupštine grada imenovan Zoran Vukašinović, koji je na toj funkciji više od 15 godina.

NEVOLJE TOKOM FORMIRANJA VLASTI

DS i SPS su u Leskovcu osvojili zajedno 34 od 75 odborničkih mandata. Njima je, kako bi imali većnu neophodnu za formiranje vlasti, bilo potrebno još četiri mandata, koje su sa sobom "doneli" odbornici iz koalicije oko URS.

Lokalne organe vlasti izabralo je ukupno 39 odbornika. Njih 34 je iz DS i koalicije okupljene oko SPS, dva su iz Narodne partije i jedan je iz Reformističke stranke, koje su bile u predizbornoj koaliciji sa URS. U vladajućoj većini je jedna odbornica koja je napustila URS i jedna iz DSS. Ovih petoro odbornika su se, posle lokalnih izbora, priključili koaliciji DS i SPS, uz obrazloženje da nisu hteli da idu u koaliciju sa SNS.

"SPASOVDANSKA KOALICIJA" NAPUSTILA SEDNICU

Odbornici političkih stranaka koji sebe nazivaju "Spasovdanskom koalicijom" napustili su sednicu pre glasanja, jer su bili nezadovoljni odbijanjem skupštinske većine da izbor gradonačelnika odloži za kasnije.

Oni su sednicu napustili i zato što je pre glasanja stigla vest da je umro otac lidera naprednjaka Gorana Cvetanovića. Na predlog predsedavajućeg sednicom, pošta je odata minutom ćutanja, ali je skupštinska većina odlučila da nastavi sednicu.

Sednica je počela okupljanjem pristalica "Spasovdanske koalicije" ispred sedišta Skupštine opštine, a tokom prepodnevnog zasedanja opozicija je optuživala skupštinsku većinu za "krađu izborne volje građana". Upućivane su i uvrede na račun odbornika koji su promenili stranku.

"Spasovdanska koalicija" je nedelju dana protestovala u Leskovcu zbog odluke petoro odbornika da napuste koaliciju koju okuplja URS.

(M. S. / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zile

    2. jun 2012 | 07:27

    vec vidjen scenario u organizaciji DS-e,kupi poslanike i napravi vecinu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA