≫ 

OTVORENA LESKOVAČKA ROŠTILJIJADA: Gurmani sa svih meridijana sjatili se u svetsku prestonicu roštilja

Ove nedelje specijaliteti sa roštilja mogu da se jedu i za doručak, ručak i večeru i samo treba odabrati nekog od majstora, a duž Bulevara oslobođenja u Leskovcu, trenutno ih je na stotine

  • 0

U Leskovcu je uz trubače, mažoretkinje i desetominutni vatromet otvoren 27. Festival roštilja koji će trajati do 4. septembra.

OVA DVA LIKA "POMIRILI SU" KOSOVO I SRBIJU: Oduševićete se kad vidite kako! (VIDEO)

Festival je sinoć otvorio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je gostima poželeo dobrodošlicu u grad "gurmanskih specijaliteta", podsećajući na rodonačelnike leskovačkog roštilja i Roštiljijade, prenosi jugmedia.rs.

- Putopisci još u 18. veku pominju ćevapčiće kao izvanredne gurmanluke koje su probali u Leskovcu. Najbolje ih je spremao mesar i kafedžija Dimitrije Mita Gligorijević, deda Miodraga Gligorijevića, kralja leskovačkog roštilja. Njegove majstorije izazvale su divljenje i poštovanje širom sveta, a na festivalima u Minhenu, Frankfurtu, Beču, Briselu i Montrealu specijaliteti Gligorijevića probale su mnoge poznate ličnosti, državnici i diplomate - kazao je Cvetanović.

Direktor Turističke organizacije Leskovca Žikica Nestorović rekao je da veruje da će ovogodišnja manifestacija nadmašiti prošlogodišnji rekord od 700.000 posetilaca, ali i rekorde u spravljanju "najveće pljeskavice", koji je prošle godine bila teška 59 kilograma, kao i "pljeskavice iz ruke".

Foto: Printskrin - Telegraf Now Foto: Printskrin - Telegraf Now

- Veliki je trud učinjen da ova privredno-turistička manifestacija bude jedna od najposećenijih u ovom delu Evrope i jedna od najatraktivnijih festivala hrane i dobre zabave na Balkanu. Ko jednom dođe na Roštiljijadu, postaje njen stalni gost - rekao je Nestorović. Najveće gužve organizatori očekuju u petak, kada se očekuje dolazak gostiju iz svih delova Srbije, kao i iz okolnih zemalja.

Koliko god da je rano ujutru, za muziku nije rano - dok traje Roštiljijada. Nije rano ni za pljeskavicu i to za svega 150 dinara koliko košta ona najmanja, a punjena 200 dinara.

Foto: Printskrin - Telegraf Now Foto: Printskrin - Telegraf Now

Ove nedelje specijaliteti sa roštilja mogu da se jedu i za doručak, ručak i večeru. Samo treba odabrati nekog od majstora, a duž Bulevara oslobođenja u Leskovcu, trenutno ih je na stotine. Organizatori Roštiljijade u Leskovcu ove godine očekuju stotine hiljada posetilaca i to ne samo uz roštilj, već i u centru grada, gde su najavljeni brojni koncerti.

- Prvi gosti iz Bugarske stigli su organizovanim prevozom oko 13 časova, a svi smeštajni kapaciteti odavno su popunjeni i rezervisani - kažu Tina Stojanović iz Turističke organizacije Leskovca.

Prilog Telegraf Now o Roštiljijadi pogledajte ovde:

Za vikend dolaze i gosti iz Makedonije i Slovenije, a jedna grupa stiže čak iz Australije. Za turiste je ovo prilika za provod, a za stanovnike Leskovca i okolnih mesta da pokažu svoje proizvode.

Sinoć su gosti imali prilike da uživaju u brojnim hitovima Nede Ukraden i Vere Matić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA