≫ 

Španski parlament izglasao nepoverenje Rahoju

U petak će u parlamentu biti održano još jedno glasanje o poverenju, a Rahoju će tada biti potrebna prosta većina, odnosno više glasova u njegovu korist nego protiv njega, ali su mali izgledi da će on u tome uspeti, ocenjuje francuska agencija

  • 0

Većina poslanika španskog parlamenta izglasala je danas nepoverenje predsedniku tehničke vlade Marijanu Rahoju, čime je onemogućeno formiranje funkcionalne vlade i produbljena politička kriza u zemlji, a ujedno je počelo i odbrojavanje do trećih izbora za samo godinu dana, javljaju agencije.

Rahoj traži da ponovo bude premijer Španije

Rahoju, lideru konzervativne Narodne partije (PP), poslanici su izglasali nepoverenje sa 189 glasova prema 170, posle žustre rasprave u parlamentu, prenosi AFP.

Sadašnjem premijeru je bila potrebna apsolutna većina od 176 glasova u 350-članom parlamentu, ali ga je podržala samo njegova partija, centristički pokret Sijudadanos i jedan poslanik sa Kanarskih ostrva.

PP, koja je na vlasti od 2011, osvojila je većinu poslaničkih mesta na izborima u decembru i junu, ali je oba puta ostala bez apsolutne većine pošto su se glasači, gnevni zbog korupcije i stroge štednje, okrenuli novoformiranim stranačkim opcijama.

U petak će u parlamentu biti održano još jedno glasanje o poverenju, a Rahoju će tada biti potrebna prosta većina, odnosno više glasova u njegovu korist nego protiv njega, ali su mali izgledi da će on u tome uspeti, ocenjuje francuska agencija.

Socijalisti, koji su na izborima bili drugoplasirani, odbili su da podrže Rahoja, a njihov lider Pedro Sančez rekao je parlamentu da Rahoj "nema kredibilitet".

Ukoliko ne bude oformljena nova vlada za dva meseca, parlament će ponovo biti raspušten, a Španci će biti pozvani na nove izbore 25. decembra, navodi AP.

Međutim, Socijalisti i druge stranke su već predložili da se skrati kampanja kako bi ponovljeni izbori bili održani 18. decembra.

Analitičari smatraju da su, s obzirom na čvrste stavove partija, treći izbori sada najverovatniji scenario.

Odsustvo funkcionalne vlade u Španije posle izbora koji su dva puta održani bez odlučujućih rezultata uticalo je na posustajanje u investicijama usled osmomesečnog političkog zastoja, a postoje nagoveštaji da to počinje da ograničava i snažan ekonomski oporavak zemlje, zaključuje Rojters.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA