≫ 

Raste poverenje građana u srpsku policiju

Građani su i dalje podeljeni oko toga koliko poverenja imaju u policiju a više od polovine od njih nema poverenja u nevladine organizacije

  • 60

Nešto više od polovine (54 odsto) građana izjasnilo se da veruje policiji, dok njih (44 odsto) nema poverenja u ovu instituciju. Dok poverenje u policiju raste, više od polovine građana nema poverenja u civilno društvo i nevladine organizacije. Najviše poverenja građani imaju u obrazovne institucije  i zdravstvo. Poverenje građana u policiju u 2016. godini je poraslo za dva odsto u odnosu na ono iskazano 2015. godine, stoji u istraživanju "Stavovi građana Srbije o policiji".

UZ NJIH JE SRBIJA SIGURNA, ALI I LEPŠA: Srbi proglasili policajke privlačnim i šarmantnim

Građani policiju još nedovoljno doživljavaju kao servis građana, ali je dobro što više od trećine građana (37 odsto) smatra da je policija servis građana, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu kada je bilo 27 odsto. Uprkos tome građani još nisu spremni da prijave korupciju u policiji. Primetno je da su muškarci (37 odsto) spremniji od žena (31 odsto) da prijave korupciju u slučajevima kada moraju da otkriju svoje lične podatke. Agencija za borbu protiv korupcije i dalje je prvi izbor za prijavu korupcije.

Kao najmanje korumpirane delove policije građani vidi specijalne jedinice, kao i delove policije koji su zaduženi za upravne poslove.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Veći procenat građana u odnosu na prethodnu godinu veruje da kažnjavanje počinioca treba da bude jedna od glavnih mera za suzbijanje korupcije u policiji. Smanjio se procenat ljudi koji smatra da je politička volja ministra i rukovodilaca neophodna za rešavanje problema korupcije u policiji.

POLICAJKA DANIJELA ZVANA HRABROST: Uradila je nešto usred bela dana na pijaci, zbog čega je sada svi SLAVE

Četvrtina građana smatra da unutrašnja kontrola policije pre svih drugih treba da se bori protiv korupcije u policiji (24 odsto). Samo četvrtina ispitanih građana vidi ulogu civilnog društva u direktnoj borbi protiv korupcije, kao i u njihovoj saradnji sa državom.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Strahinja

    2. septembar 2016 | 16:22

    Naravno da raste poverenje kada odgovorno rade svoj posao.

  • vlajko

    2. septembar 2016 | 16:00

    Policija je pocela dobro da radi ovo je jedan od dokaza

  • dare

    2. septembar 2016 | 16:01

    Ovo je sasvim ocekivano jer su konacno poceli da rade svoj posao

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA