TAJNI, LUKSUZNI ŽIVOT MARŠALA TITA: Kupao se u Dioru (FOTO)

Među Titovim ličnim stvarima u kutijama su sačuvane čak i njegove kupaće gaće, raznih nijansi i modela, kape i štapovi za hodanje, koje je on koristio nekoliko decenija pre nego što su ušli u modu

  • 22

Josip Broz Tito, bivši predsednik SFRJ, ne samo da je jedan od najživljih subjekata naših života, nego predstavlja i sasvim solidan izvor afera i skandala iz svih područja, od istorije do životnog stila.

OVO JE PRVA TITOVA FOTOGRAFIJA: Otkriveno je kako je nastala i gde se to Broz slikao (FOTO)

Maršal je, naime, u suštini bio monarh, i to takav kakve ovi prostori nisu nikad imali - iako je bio vođa socijalističke revolucije, imao je puno više sličnosti s Aristotelom Onasisom ili plejbojem Porfirijem Rubirozom, nego sa Staljinom, Pol Potom ili Trockim...

Veliko skladište Titovih rekvizita na Brionima, s više od hiljadu predmeta iz svakodnevne upotrebe - svedoči o jedinstvenom delu u životu balkanske političke klase koji se, sasvim sigurno, više nikad neće ponoviti.

Sve su to bili birani primerci - od odeće pa do alkoholnih pića, sve je bilo najbolje na svetu ili jedinstveno...

U jednom od skladišta na Brionima vreme kao da je stalo. U njemu se nalazi više od hiljadu ličnih Titovih predmeta, pažljivo spremljenih i sačuvanih te uredno popisanih.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Tu su Titove naočare - koje je osamdesetih znala cela Jugoslavija - njegovi alati, cela radionica, četka za brijanje, četka za kupanje, njegove lule... Sve je spremljeno u kutije.

Čoveku odmah upada u oči Diorova kolonjska voda, kao i celi set za brijanje Dior, te parfem marke Yves Saint Laurent, što pokazuje da je Broz voleo kvalitet.

Dobro su očuvani i brojni Titovi “panamski” šeširi koje je stalno menjao.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Josip Broz tako se ponašao od mladosti. Čini se da je i u fazama pre nego što je postao državnik imao dosta stila.

Ako malo bolje pogledamo, u istoriju politike na ovim prostorima takav dendizam nije zabežen nikad, ni pre ni posle.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Josip Broz Tito ni na jednoj od nekoliko stotina hiljadu fotografija nema neurednu frizuru.

Prvo lepo odelo mladi Josip Broz kupio je od štednje još kao bravarski šegrt. Koštalo je 20 kruna, celu njegovu mesečnu platu. Ostavio ga je u sobi i otišao u bravarsku radionicu da se pozdravi s drugovima. Kad se vratio u sobu, odela nije bilo. Bio je neopisivo razočaran. Kupio je neko polovno za četiri krune i takav se vratio u Zagorje.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Početkom prošlog veka Tito je radio u fabrici automobila Benz u Majnhamu. U Beču, tačnije u Bečkom Novome Mestu, radio je u fabrici automobila Dajmler kao probni vozač Mercedesa. Tamo je naučio nemački i češki jezik.

Na svečanom prijemu u Hamburgu, koje mu je gradonačelnik priredio kao šefu države šest decenija kasnije, domaćin mu je postavio zanimljivo pitanje: “Vi ste danas najveći komunista na svetu. Što bi se s vama dogodilo da ste iz Nemačke, 20-ih godina, uspeli otići u Ameriku?”. "Bio bih najveći kapitalista", rekao je Broz zapanjivši prisutne.

Još u austrougarskoj vojsci imao je goleme ambicije - u sportu je dogurao do pozicije drugog mačevaoca u cijeloj armiji. Pre Drugog svetskog rata gutao je knjige iz diplomatije i čitao Klaušvica.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Prošli sam rat proveo kao kaplar, u sledećem sam odlučio da budem komandant”, rekao je jednom biografu.

Još od mladosti pažnju je poklanjao zdravlju i kondiciji. Najviše je voleo mačevanje, bio je pravi majstor. Nema sumnje da ga je tom sportu privukla elegancija i otmenost, aristokratski profil koji s radničkom klasom nema puno veze.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

“Postao sam najmlađi narednik vodnik u puku. Pobeđivao sam na pukovskim takmičenjima u mačevanju, a bio sam i dobar skijaš...”, reći će posle.

Nakon što je 1938. preveo “Istoriju SKPb, kratki kurs”, pri čemu je umalo bio optužen za trockizam (to je značilo streljanje), od honorara je kupio zlatni prsten s brilijantom koji nije skidao do kraja života.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Među Titovim ličnim stvarima u kutijama su sačuvane čak i njegove kupaće gaće, raznih nijansi i modela, kape, štapovi za hodanje - on ih je koristio nekoliko decenija pre nego što su ušli u modu - tabakera s poslednjom cigarom, a sačuvan je i dar koji je dobio - cigare s njegovim likom, te one s likom Čerčila, Kendija, Nehrua, Nasera...

Dobro su očuvane i umetnine, dar umetnika Božidara Jakca koji je Tita portretisao još u Jajcu 1943. godine.

Među istorijskom ostavštinom čuvaju se i Titovi češljevi za kosu od slonove kosti, njegov novčanik i razni ključevi, trofejni list koji pokazuje da je bio lovac te brojni darovi iz celog svijeta koji u skladištu imaju svoje mesto.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

"Tito je boravio na Brijunima šest meseci u godini i obožavao Brione i Vangu. Sačuvali smo njegovu fotolaboratoriju i radionicu metala jer je kao bravar voleo i to da radi, a svi ti predmeti 90-ih su godina, uglavnom s Vange i Bele vile, prebačeni u to skladište. Čuvamo i veliki izbor fotografija koje je lično slikao, pa su među njima i one koje je slikao iz aviona, poput Zagreba, Pule i Briona u to vreme.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Strastveno je voleo životinje, pa su sačuvane i brojne fotografije njega sa životinjama iz zoološkog vrta koji je nekad bio na Brionima.

Imao je i dve ptice, Mara i Toro, koje bi, čim bi se Tito našao u blizini, počele pevati: Marjane, Marjane...", rekao je Nikola Brščić, koordinator rezidencijalnih objekata na Brionima.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Među starim stvarima nalaze se i ploče za gramofon, a po popisu ploča Tito je volio slušati “Eru s onog svijeta” Jakova Gotovca i Mocarta.

Od osoblja koje je već odavno u penziji saznajemo da je Tito voleo piti kafu bez kofeina, ali kad bi mu došli gosti, pio bi pravu.

Obožavao je i filmove, a pre službenog prikazivanja filmova u pulskoj Areni imao je ekskluzivu gledanja tih filmova dan ranije u Beloj vili, u kojoj je ugostio i neke od poznatih glumaca kao što Jul Briner, Sofiju Loren, Ričard Barton i druge.

"Tito je volio svoje osoblje i rado je s njima razgovarao kad je bio na Brionima. Jednom prilikom je jednoj domaćici koja je ostala duže na bolovanju poslao tadašnjih milion i po dinara preko koleginica. Kad se vratila na posao, lično joj je prišao i pitao je li dobila novac od njega. Ona je u početku ostala u šoku jer je mislila da je novac neko protokolarno poslao, a ne lično maršal", rekli su na Brionima.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Među čuvanim stvarima nalaze se i darovi, poput velike makete broda koji je Tito dobio na poklon iz brodogradilišta Uljanik, te makete voza, dar Fabrike železnih vozila iz Sarajeva.

Tito je tokom predsedničke karijere putovao u 169 državničkih poseta u 73 zemlje i uvek se vraćao s darovima koji su uglavnom ostavljani u skladištu, a retke među njima je lično koristio.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Većina predmeta iz brionske zbirke spada baš u tu vrstu jer su Brioni de facto bili Titov dom.

Na Brionima su sačuvani i brojni Jovankini lični predmeti poput mrežice za kosu.

Kažu da bi najbolje bilo kad bi se ti lični predmeti izložili u muzeju, i to baš na tom otoku, tako da ih i javnost može videti.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Joža Oseli, Titov “batler”, ispričao je prije mnoštvo indiskrecija o Titovim i Jovankinim danima na Brionima.

"Britanskoj kraljici Elizabeti II pripremili smo bosanski specijalitet, sarmice u vinovoj lozi s jangjetinom. Elizabe Tejlor je volela bifteke, a Ričard Barton meso na žaru i Džek Deniels", rekao je Oseli, kojem je Tito bio doživotni uzor.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Prošlogodišnja beogradska izložba o Titovom životnom stilu, koja je privukla mnogo posetilaca, otkrila je kako je Tito nabavljao naočare u Parizu. Autori izložbe Veselinka Kastratović Ristić rekla je kako je izložba dala sliku državnika koji je i pored političkih obaveza težio uživanju.

“Uvek je bio lepo obučen, presvlačio se nekoliko puta dnevno, ali nije bio opterećen da to budu uvek nove stvari. Tako smo našli jedno lovačko odelo koje je bilo ušiveno. A isto tako je znao obući smoking”.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

(Telegraf.rs / Express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SU

    2. septembar 2016 | 23:28

    Covek je voleo zivot i znao je da ga prozivi. I nama je bilo lepo kad smo njega imali. Sad je sve kasno i od blata da ga pravimo.

  • Sem

    2. septembar 2016 | 23:25

    Tako se zivi. Nisam ga voleo ali ovaj covek nije krao milijone kao ovi danas koji kradu kao da ce da zive 300 godina.Znao je da uziva i isto tako je znao da na onaj svet nece nista da ponese. PS kazu da je Sloba maznuo 6 miljardi.

  • Ćiko

    3. septembar 2016 | 00:44

    Kakav bio da bio Tito je bio jedan I neponovljiv.Pokušavao je Tuđman poglavitelj da ga oponaša,oblačio bjelu uniformu i dr., ali samo je ispadao smiješan. Titi pripada mjesto i uloga u povijesti svijeta, a poglavitelja Franje se nitko više i ne sjeća, tj sjete ga se po zlu tri naroda bivše SFRJ

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA