Šarčević: Reforma obrazovanja počinje iz malih mesta, mora da se uspostavi saradnja između nastavnika i roditelja!

Šarčević je rekao i da je neophodno formiranje zajednice - škola - roditelj - lokalna zajednica, kao i uspostavljanje saradnje nastavnici - roditelji

  • 10

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetio je danas obrazovno - vaspitne ustanove u Opštini Bela Palanka, i u razgovoru sa direktorima škola i predškolskih ustanova poručio da će reforma početi iz malih mesta.

Šarčević: U prosveti oko 6.000 ljudi tehnološki višak i svi će biti zbrinuti

To je i bio razlog njegove posete Beloj Palanci, naveo je Šarčević, a saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

Šarčević je rekao i da je neophodno formiranje zajednice - škola - roditelj - lokalna zajednica, kao i uspostavljanje saradnje nastavnici - roditelji.

- Roditelji i nastavnici moraju biti saveznici, a kada je reč o romskoj populaciji potrebno je intenzivirati i promeniti način motivacije te dece i njihovih roditelja - kazao je ministar Šarčević, dodajući da će i insistirati na usavršavanju kadrova u školama.

On je istakao da je planirano da se u narednim godinama kompletno rekonstruiše OŠ "Ljupče Španac", te da se i preko Svetske banke novac uloži u predškolsko obrazovanje, kako bi se akcenat stavio na rano obrazovanje dece.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Direktorka Predškolske ustanove "Dragica Končar" Jelena Živković, istakla je da nema liste čekanja i da se dece mogu upisati tokom cele godine, dok je direktorka Osnovne škole "Ljupče Španac" Vanja Tanasković rekla da svi timovi u školi uspešno rade i da su učenici veoma uspešni na republičkim takmičenjima.

Ona je ukazala i da su posebno ponosni na rad Tima za inkluzivno obrazovanje i rad Tima projekta za sprečavanje ranog napuštanja školovanja.

Direktor škole "Jovan Aranđelović" iz Crvene Reke, Zoran Pešić, rekao je da ucenici te škole menjaju sliku i postižu dobre rezultate.

Ministarstvo je u okviru Programa "Modernizacija škola" za rekonstrukciju te škole izdvojilo oko 46 hiljada evra i radovi su u potpunosti završeni, piše u saopštenju.

Srednja škole "Niketa Remezijanski", koja će uskoro obeležiti 75 godina postojanja, je takođe renovirana, a direktor škole Dragan Krstić rekao je da je nedostatak učenika najveći problem, jer je migracija velika.

On je naveo da bi se taj problem rešio kada bi se sledeće školske godine bio otvoren novi obrazovni profil - informatika i deca iz Niša dolazila u Belu Palanku.

Ministar Šarčević razgovarao je i sa predsednikom privremenog organa Opštine Bela Palanka Goranom Miljkovićem.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • smrtnik

    5. septembar 2016 | 14:23

    Ma ukljuciti nepismene politicare da nam decu obrazuju.

  • Nikola

    5. septembar 2016 | 14:24

    Vucicu ovaj ti je isti kao Radulovic, nista ne zna, samo lupeta kao da je pao sa jupitera. Napravis pogresan izbor i eto njega u skupstini sa 5.00001%.

  • Iju

    5. septembar 2016 | 15:06

    Odakle izvukoste ovog,nije mi jasno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA