≫ 

Amerikanac Dejvid Švendiman postavljen za glavnog tužioca suda za OVK

Amerikanac Dejvid Švendiman je ranije bio glavni tužilac Specijalnog istražnog tima EU na Kosovu, a krajem prošle decenije je bio tužilac za ratne zločine u Bosni i Hercegovini

  • 8

Amerikanac Dejvid Švendiman postavljen je danas za glavnog tužioca specijalnog suda u Hagu za istraživanje ratnih zločina počinjenih tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Sud će istraživati zločine koje su nad Srbima počinili pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Kosova tokom i posle sukoba, prenosi Rojters.

U saopštenju portparola Specijalnog istražnog tima Evropske unije na Kosovu Žoao Souze navodi se da je Švendiman 1. septembra postavljen na čelo Kancelarije specijalnog tužioca.

Švendiman je ranije bio glavni tužilac Specijalnog istražnog tima, a od 2006. do 2009. godine bio je tužilac za ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

DODVORAVANJE KOSOVSKE VLADE: Priština nazvala magistralu imenom Bajdenovog sina Boa

Njegovim imenovanjem se istražni tim transformiše u kancelariju specijalnog tužioca. On je povodom svog imenovanja izjavio da je to korak na putu ka uspostavljanju institucija koje predviđa kosovski zakon i njihovo funkcionisanje po najvišim međunarodnim standardima.

Švendiman se penzionisao 2014. godine, napustivši Ministarstvo pravde SAD pošto je bio angažovan kao predstavnik Ministarstva na tri Olimpijade i zaduženja koja je imao u Bahreinu, Vijetnamu, Tajlandu i Bangladešu, piše "Solt lejk tribjun" .

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

ZA OVOG AMERIČKOG MARINCA NAVIJAJU SVI SRBI! On će suditi Tačiju, Haradinaju i OVK. Naježiće vas njegova životna priča

Jedno vreme bavio se pravnim pitanjima u američkoj ambasadi u Kabulu. Mediji su ranije preneli da je učestvovao i u istragama o prevarama i korupciji u Avganistanu. Diplomirao je prava na Univerzitetu u Juti 1976. godine. Bio je i državni tužilac u toj američkoj državi.

(Telegraf.rs /Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Borka.

    5. septembar 2016 | 19:19

    Bice svi oslobodeni. Zna se unapred. Amerika sudi a Amerika I stiti. Zalosno.

  • Danga

    5. septembar 2016 | 19:18

    Ništa novo ponovo neće biti zločina nad Srbima.Amerika stvorila nezavisno kosovo a sada amer da sudi šiptare za zločine nad Srbima čista farsa.

  • Dady

    5. septembar 2016 | 20:03

    Zbog nedostatka dokaza, bla, bla, bla... optuženih nema.To će biti ishod ovog suđenja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA