≫ 

STRAŠNA OPTUŽBA RODITELJA: Ovaj vrtić u Srbiji razdvaja ROMSKU od ostale dece!

Oko 25 romske dece u ovu ustanovu ide isključivo popodne i nema nikakav kontakt sa ostalom decom. To predstavlja problem zato što mališani u vrtiću sa vršnjacima razgovaraju samo na romskom, a cilj bi trebalo da bude integracija sa neromskim društvom

  • 7

Prema navodima ogorčenih roditelja, romska deca u predškolskoj ustanovi "Ljuba Stanković" u Beočinu odvojena su od svojih neromskih vršnjaka.

PORED IMENA ĐAKA PRVAKA DODALI DA JE ROM: Roditelji poludeli, škola u Sarajevu se izvinjava

Kako tvrde roditelji, oko 25 romske dece u ovu ustanovu ide isključivo popodne i nema nikakav kontakt sa ostalom decom. To predstavlja problem zato što mališani u vrtiću sa vršnjacima razgovaraju samo na romskom, a cilj bi trebalo da bude integracija sa neromskim društvom i savladavanje srpskog jezika.

- Moraju da znaju srpski kako bi pohađali osnovnu školu, ali ništa od toga. Našu decu niko ne uči srpski, oni se tamo samo igraju. Ovo je diskriminacija, niko nema razumevanja za nas. Tražili smo reakciju nadležnih, ali bezuspešno - ističe jedan od roditelja.

Da je u pitanju diskriminacija slaže se i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković. Prema njenim rečima bilo kakva segregacija dece na osnovu nacionalne ili etničke pripadnosti je nedopustiva. Ona je pozvala roditelje dece i organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava da ispitaju navode i da podnesu pritužbu, kako bi mogla da postupi u ovom slučaju.

Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

Sa druge strane, direktorka vrtića Ljubica Lazarević kaže za "Kurir" da sve navedeno nije diskriminacija, a odvajanje romske dece opravdava manjkom prostora.

- Romska deca idu u poludnevni boravak, a grupu za to imamo samo popodne. Jako bih volela da i oni budu sa ostalom decom tokom prepodneva, ali trenutno nemamo uslova za to jer nam nedostaje prostor. Radimo na tome i za dva-tri meseca očekujem da ćemo rešiti pitanje proširenja smeštajnih kapaciteta - objašnjava Lazarević.

(Telegraf.rs / Izvor: Kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRB IN

    7. septembar 2016 | 15:44

    Gde su vam deca rodjena pa ne znaju srpski jezik? Učite ih kao roditelji i maternjem jeziku ali i jeziku države u kojoj žive. Nikako čovek da vam ugodi. Hoćete odelenja na romskom jeziku ili nećete.

  • Tutor

    7. septembar 2016 | 22:52

    Čuj, da ih predškolska ustanova uči srpskom jeziku. A šta su ti vajni roditelji do sad radili, i kako to da im deca, u državi Srbiji, ne govore srpski jezik?

  • Tuga

    7. septembar 2016 | 17:13

    Valjda je poenta od te dece napraviti ljude, kad već njihovi roditelji neće?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA